Overheid misbruikt VCB voor betalingen

De VCB Bank en de Landbouwbank hebben hun krachten gebundeld. Volgens een advertentie in een lokaal dagblad, zorgt de fusie voor een nieuwe visie en nieuwe uitdagingen. Carl Breeveld, fractievoorzitter van DOE, zegt dat het misschien niet alleen om een nieuwe visie en nieuwe uitdagingen gaat. “ Het zou kunnen dat men een fusie wil om een heleboel openstaande rekeningen te betalen. Er waren geluiden dat reçu’s vanuit de overheid zouden zijn aangeboden aan de VCB Bank om die te betalen. Die geluiden heb ik ook gehoord”,  aldus Carl Breeveld aan De West.

De politicus zegt verder dat de fusie met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Landbouwbank en de VCB Bank, meer te maken kan hebben met het feit dat men graag heeft dat de VCB Bank, die tien filialen heeft, financieel inkomt om bepaalde schulden te betalen. Breeveld zegt dat indien dit juist is, dat het op zijn plaats is als de minister van Financiën deze stap komt verklaren, omdat het nooit in De Nationale Assemblee behandeld is. “ Het is jammer dat men zaken uitvoert alvorens het parlement op de hoogte te stellen. Dat is ook gebleken bij de onderhandelingen voor de IMF-lening. Pas toen de deal gesloten was, heeft men het parlement op de hoogte gesteld.  Er is helemaal niets gezegd. Dit geeft ook aan dat er bij de overheid sprake is van handelen zonder goed bestuur.”

Breeveld vindt het nogal vreemd dat de fusie van de banken in zo’n rap tempo is gebeurd. Hij vertelt aan De West dat het niet door de beugel kan dat dergelijke zaken zo snel doorgevoerd worden. Zaken betreffende banken zijn vertrouwenszaken en die dienen volgens  hem op termijn aangepakt te worden. “ Men is wel al lang bezig met de fusie van de VCB Bank en de Landbouwbank.  Ik begreep dat het proces daaromtrent nog niet geheel afgerond is. Dit maakt dat ik het niet verstandig vind dat men nu ook nog een fusie wil met de SPSB.  Een fusie met financiële instellingen kost tijd, waarom heeft het zoveel haast? Het is niet verstandig de fusie aan te gaan. Laat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in het parlement komen verklaren wat de gedachte achter de fusie is.  Ik vind het heel jammer dat het er zo aan toe gaat bij de financiële bankinstellingen.”

 

 

More
articles