148 kilo cocaïne uit Suriname onderschept op Guadeloupe

De douanediensten op Guadeloupe hebben afgelopen week niet minder dan 148 kilo cocaïne onderschept in de haven van Jarry. De cocaïne zat verborgen in een lading bacove afkomstig uit Suriname en had als eindbestemming Europa.

De vangst vond vrijdagochtend j.l. plaats. Het spul zat verborgen in twee containers die naar België verscheept  zouden worden. De informatie over de vangst is door de Franse douane in Guadeloupe vrijgegeven. Volgens de verklaring heeft de douane ‘twee containers in transit’ in de haven van Jarry gecontroleerd en ‘iets meer dan 70 kilo cocaïne in elk’ ontdekt. Yann Tanguy, regionaal directeur van de douane op Guadeloupe, maakte dit zaterdag bekend. De vangst is volgens de Franse autoriteiten de grootste van de afgelopen twintig jaar op Guadeloupe.

“De buit is erg interessant”, onderstreepte de directeur. Hij stelde dat de containers zijn bestemd om bacove uit Suriname naar Europa te transporteren en dat de bacove in de Belgische haven van Zeebrugge uitgeladen moest worden. Maar de Fransen hebben vanuit hun training de zogeheten ‘schildtheorie’ toegepast. Volgens die  aanpak zorgen de ‘handelaren’ ervoor om zo dicht mogelijk te zijn bij het consumerend land, en erg nabij de plek van productie zonder zich in de nesten te werken. Dankzij het bestuderen van deze routes kunnen bevoegde instanties op de Franse Antillen doelgericht hun controles uitvoeren. “Een dergelijke herkomst krijgt van ons extra aandacht”,  legde  Yann Tanguy uit. Er is echter geen informatie vrijgegeven over wie de verzender in Suriname is.

More
articles