Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, tevens voorzitter van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie, gaf gisteren een presentatie tijdens een seminar dat georganiseerd werd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de Congreshal, met als thema: “Ordening, rust en koersstabiliteit van de Surinaamse vreemde valutamarkt’. Panday somde enkele maatregelen op die de regering volgens hem zou moet treffen om te voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst komt te staan van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). De CFATF is een organisatie van landen in het Caraïbisch gebied die zijn overeengekomen om in hun beleid de nodige maatregelen tegen witwaspraktijken en terrorisme financiering te implementeren. Panday zei dat Suriname meer maatregelen moet treffen in het kader van het verscherpt cliëntenonderzoek ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Hij zei dat vooral bij het uitvoeren van transacties, het aangaan of uitbreiden van diensten en activiteiten, een grotere controle noodzakelijk is om onder andere witwaspraktijken tegen te gaan.
Volgens Panday wordt witwassen vaak gezien als een positief effect op de economie, dat voor liquiditeit zorgt en de vraag en aanbod stimuleert, maar tegelijkertijd mondiale invloeden heeft. Om deze strijd aan te binden met het witwassen van crimineel geld, moet dit ten eerste strafbaar gesteld worden, ten tweede moeten er instrumenten zijn om de criminele winsten af te pakken. Verder moet er zowel een betere internationale als nationale samenwerking komen.
De stelling ‘Laat het geld maar naar binnen, maar de criminaliteit buiten’, kan volgens Panday verregaande consequenties hebben, zoals de stijging van de criminaliteit met een negatief effect op de groei. Hij licht verder toe dat de samenleving en het bedrijfsleven hierdoor onder druk komen te staan. Volgens het rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), dat in maart 2015 is uitgegeven, is de geschatte hoeveelheid witgewassen geld wereldwijd in één jaar 2-5 procent van het mondiale bruto binnenlands product (BBP), oftewel 800 miljard- $2 biljoen. Suriname is lid van de CFATF en heeft zich gecommitteerd om binnen zijn wettelijk kader al het mogelijke te doen om witwaspraktijken en terrorisme financiering tegen te gaan.
-door Kimberley Fräser-