Commewijne kampt met tal van problemen

Het district Commewijne heeft tal van problemen die grotendeels zijn ontstaan door slecht beleid of door afspraken die niet zijn nagekomen. Pertjajah Luhur parlementariër Ingrid Karta-Bink, meent dat er in bepaalde gevallen wel oplossingen voor de hand liggen, maar in andere gevallen hangt het helemaal af van de overheid of andere instanties. De problemen zijn divers, zoals: het waterprobleem, schoolvervoer voor leerkrachten en leerlingen, zandwegen, tekort aan verkeersmeubilair, de steiger van Cronenburg en Montresort en de dijk van Belwaarde naar Lust en Rust.

De volksvertegenwoordiger is er niet over te spreken dat een bedrijf ertoe overgaat om water te exporteren naar het buitenland, terwijl de burgers van Commewijne al jarenlang te kampen hebben met een waterprobleem. Ze is van mening dat er eerst getracht moet worden de eigen bevolking uit de problemen te halen, alvorens de rest van de wereld hulp te bieden. Karta-Bink zegt dat ze wel een oplossing heeft, welke ze ook aan De Nationale Assemblee (DNA) heeft voorgelegd. Ze meent dat 15 procent van de waterlevering aan het buitenland, bestemd moet zijn voor Commewijne, zodat ook de mensen aldaar voorzien zijn van goed drinkwater.

Daarnaast heeft de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) in september overgenomen van de Dienst Watervoorziening.

Het waterleidingsbedrijf is al bezig geweest met het registeren in bepaalde wijken, daar hebben ze de mensen voorgehouden dat ze in november konden beginnen met het betalen van het vastrecht. Echter heeft een bewoner van dit district een boete gekregen, omdat ze haar vastrecht van de maand oktober niet betaald heeft. Karta-Bink meent dat de SWM met voorlichting moet komen naar het district, zodat bewoners niet onnodig boetes krijgen.

Wat het schoolvervoer in Commewijne betreft, zegt de volksvertegenwoordiger dat er een beter beleid gevoerd moet worden. Het kan volgens haar niet zo zijn dat het ministerie van Onderwijs,  de zaken van schoolvervoerders op tijd afhandelt, maar het ministerie van Financiën de overmakingen niet tijdig verricht. Volgens Karta-Bink kan het niet zo zijn dat dienstverleners aan het eind van de maand hun gelden niet kunnen ontvangen. Door deze achterstand betalen volgens Karta-Bink de leerlingen het gelag, want zij zijn de dupe als de bushouders staken.

Verder zegt de volksvertegenwoordiger dat met de stopzetting van de zandgravingen te Braamspunt , de zandwegen worden niet meer beschelpt. In dit kader werd er gezegd dat de zandwegen met ander materiaal opgevuld zou worden, maar na een jaar is er volgens Karta-Bink nog niets aan dit probleem gedaan. Het gevolg is dat in de regentijd de zandwegen in een hele slechte staat verkeren. Daarnaast gaan ondernemers met een te hoog tonnage over deze wegen. Volgens Kara-Bink kan de politie hiertegen niet optreden, omadt op deze wegen verkeersmeubilair ontbreekt.

Ook is er tot op heden geen werk gemaakt van de dam die moet komen van Belwaarde tot Lust en Rust. In hoeverre het de huidige districtscommissaris is gelukt om dit project op te pakken, is de volksvertegenwoordiger niet bekend. Tijdens de periode dat Karta-Bink districtscommissaris was, kon er geen aanvang gemaakt worden met dit project, omdat de twintig bewoners die elk tien meter van hun percelen moesten afstaan voor de bouw van de dam, hun stukken niet helemaal in orde hadden gemaakt.

Ook de steiger van Cronenburg voldoet niet, die bestaat enkel uit een paar plankjes. Hier moeten leerlingen, studenten en leerkrachten, dagelijks over om hun school te bereiken. De steiger van Montresort is door buurtbewoners zelf gebouwd, zodat ze over en weer kunnen.

Karta-Bink hoopt dat er een verbetering komt in de diverse problemen van het district, ook hoopt ze dat de steigers in 2017 aangepakt worden, want volgens haar staan ze al enkele jaren op de begroting, maar er is nog niets aan gedaan.

More
articles