DNA-voorzitter hoopt in december Anticorruptiewet aan te nemen

De voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, hoopt dat ze in december de Anticorruptiewet kan aannemen. Dat zegt ze in een interview met De West. Zij ziet de slechte economische situatie van het land als een kans om in recordtempo te zorgen voor wetten, die de productie in het land stimuleren en tegelijkertijd corruptieve praktijken afstraffen. De Anticorruptiewet wordt reeds in commissieverband behandeld. “Wij gaan de wet uitbreiden”, aldus de voorzitter. Een groot deel van deze wet is al in 2015 opgenomen in de vernieuwde versie van het Wetboek van Strafrecht.

“Er is nu heel weinig over om te behandelen. We hebben reeds een nota van wijziging gehad, nu is het wachten op de tweede nota van wijziging.” Indien de tweede nota van wijziging te lang op zich zal laten wachten, zal de commissie zelf met een amendement komen. “De voorstellen zijn er al, dus ik hoop dit jaar nog, waarschijnlijk in december, de wet af te ronden”, zegt Geerlings-Simons.

“Wil Suriname echter daadwerkelijk corruptie bestrijden, dan zijn er naast de nieuwe wet ook een Comptabiliteitswet en een Aanbestedingswet nodig, want dan pas kan je corruptie beter voorkomen”, zegt zij. Geerlings-Simons merkt op dat zij zelf als kind heel veel over corruptie heeft gehoord, maar dat er nooit wat gedaan is om de wettelijke basis te leggen en die te voorkomen. “Nu zijn wij eindelijk zover. Alles is al in place.”

Er zijn reeds wetten om corruptieve praktijken te herkennen, maar om die te bestrijden is er meer transparantie nodig. “Neem als voorbeeld de corruptie rondom vergunningen en grond. Indien de transparantie er is dat zaken niet volgens de juiste procedures zijn gedaan, dan moet zowel de uitgifte van de vergunningen als van de gronden nietig worden verklaard”, noemt Geerlings-Simons als voorbeeld. De Anticorruptiewet moet samen met de Comptabiliteitswet en de Aanbestedingswet zorgen voor de nodige transparantie. Naast deze wetten wil Geerlings-Simons ook in sneltreinkaart wetten aannemen die het ondernemersklimaat bevorderen. Enkele van de wetten hebben te maken met de export van producten uit de agrosector. Momenteel wordt de basis gelegd van een wet die ervoor zorgt dat er zonder problemen vlees geëxporteerd kan worden. Ook wetten die te maken hebben met vliegverbindingen worden voorbereid. Vooral de agrosector en de toerismesector moeten volgens haar ongestoord verder kunnen groeien.

-door Seshma Bissesar-

 

More
articles