Maatregelen monetaire autoriteiten zullen illegale handel bevorderen

De maatregelen van de monetaire autoriteiten om de valutamarkt te ordenen, zullen juist ervoor zorgen dat de illegale handel/zwarte markt toeneemt. Dat is de constatering van DA’91 voorzitter Angelic Alihusain del Castilho. Overnight heeft de regering besloten om de de-dollarisatie van de economie in te zetten.  Enkele van de maatregelen houden in dat staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben, verplicht zullen worden om deze enkel en alleen aan deviezenbanken te verkopen. Hun deviezenverkeer, dus de aan- en verkoop van deviezen, zal voortaan alleen via het bankwezen mogen lopen. Daarnaast worden er voorzieningen getroffen opdat bewerkstelligd wordt dat alle exportopbrengsten van de particuliere sector daadwerkelijk gerepatrieerd worden. Exporteurs zullen deze deviezen, uiteraard op hun eigen discretie, in het vervolg enkel en alleen aan deviezenbanken kunnen verkopen. De volledige verhandeling van de euro, zijnde aankoop en verkoop, is voortaan alleen aan het bankwezen voorbehouden.

Het is wisselkantoren, die als partners op de valutamarkt moeten worden beschouwd, wel toegestaan om deze muntsoort op te kopen, maar de verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden.

“De maatregelen zijn schokkend”, reageert Alihusain del Castilho. Ze brengt de regering in herinnering dat juist enkele weken terug is gezegd dat het goed gaat met de economie van Suriname. “En nu krijg je plotseling maatregelen die veel lijken op de maatregelen van de jaren ‘80. Hetzelfde draaiboek wordt opnieuw gedraaid. Toen werkte dit draaiboek ook niet”, constateert de politica. Ze voorspelt verdere verarming van de Surinaamse burgerij. Het grootste probleem is volgens haar dat de bevolking totaal geen vertrouwen meer heeft in de eigen munt. “Dat heeft de regering zelf in de hand gewerkt. Deze zelfde minister (Gillmore Hoefdraad) was toen governor van de Centrale Bank. Hij heeft vanaf het aantreden van de regering ervoor gezorgd dat de munt verder werd gedevalueerd. Hoe moet je nu erop vertrouwen dat ze het nu wel goed gaan doen?”, aldus Alihusain del Castilho. “Doordat de illegale handel zal toenemen als gevolg van de maatregelen, kan er dus ook geen sprake zijn van ordening op de valutamarkt”, zegt ze verder. Ze zegt dat deze regering het harde werken van de Nieuw Front partners langzaam maar zeker kapot heeft gemaakt. “Vanaf 2005 hebben wij samen met de overige partners voor een sterke munt en economie gezorgd. Kijk wat deze regering nu heeft gedaan.” Ze voorspelt ook sociale onrust, omdat de burgerij nu geen zekerheid heeft. Vooral gezinnen die afhankelijk zijn van geld van familie in Nederland, zullen niet meer kunnen plannen. Ook ouders die geld moeten overmaken voor studerende kinderen in het buitenland zullen het moeilijk hebben. Ze vraagt zich af waarom de regering juist gericht is op de euro en minder op de dollars. “Wat we tegemoet gaan, is niks anders dan complete armoede.” De partij is bezig na te gaan of de wetten met betrekking tot het valutaverkeer niet worden geschonden nu de maatregelen van de regering zijn ingezet.

-door Seshma Bissesar-

 

More
articles