Zowel de Staat als notarissen zijn de grote boosdoeners in het probleem bij Danny Villapark waar thans woningen op de veiling staan. Dat blijkt uit een interview met de advocaat, mr. Michelle Lau-Kerssenberg van de huidige project-eigenaar, die tevens de belangen behartigt van de bewoners. Gisteren heeft ze kunnen voorkomen dat de eerste woningen geveild zouden worden. De eerste veiling betrof de woning van de buurtbewoner Widjai Gauri. In een laatste poging de veiling van de woning te stuiten, heeft Gauri enkele dagen geleden een kort geding aangespannen. De uitspraak van dit kort geding was gisterochtend, en verliep in zijn nadeel. Later op de dag besloot de notaris de veilingen toch te stoppen, omdat uit stukken van Lau-Kerssenberg kon worden opgemaakt dat de perceelkaarten niet volgens de juiste procedures zijn opgemaakt. De veilingen en beslagleggingen op de huizen in dit project zijn het gevolg van schulden op de percelen, die zijn gemaakt door de verkavelaar Surinder Mungra, nu wijlen, en die niet zijn terugbetaald.
“Wat ik heb proberen te doen, is feiten aanhalen voor de mensen, op grond waarvan de veiling gestuit zou kunnen worden, en één daarvan is, dat er niet gewerkt is met een goedgekeurde perceelkaart”, zegt Lau-Kerssenberg. De goedgekeurde kaart telt 175 percelen, echter blijkt dat een van de bewoners perceel 240 heeft gekocht. Lau-Kerssenberg: “Hoe kan je een perceel verkopen dat niet bestaat? Die akte is gewoon nietig. Ik hoef de nietigheid niet in te roepen, het is van rechtswege nietig.”
Hoewel er een goede perceelkaart met goedkeuring van het ministerie van Openbare Werken is, heeft de verkavelaar ervoor gekozen, te werken met een andere kaart zonder stempel van O.W. Lau-Kerssenberg herinnert zich dat het ministerie van Openbare Werken in 2014 een schrijven heeft gericht aan alle notarissen, waarin vermeld dat ze moeten werken met goedgekeurde kaarten. “Er is een specialiteitsbeginsel bij onroerend goed. Je moet specificeren wat je verkoopt. Als je omschrijving niet klopt is je akte nietig”.
Een mogelijkheid volgens haar is dat de bewoners de notarissen aansprakelijk stellen voor deze grove fouten. Ook de staat is volgens de advocaat in gebreke gebleven. Er zijn heel wat fouten gemaakt door overheidsinstanties, zoals het uitgeven van beschikkingen die niet kloppen. Daarnaast zijn er ook bouwvergunningen verleend die niet correct zijn. Ook is er verkeerde informatie opgenomen door het GLIS. “De deurwaarders en advocaten zijn allemaal uitgegaan van verkeerde informatie en gegevens”, aldus Lau-Kerssenberg. Ze zegt dat het probleem van Danny Villapark juist groter wordt indien de woningen alsnog worden geveild. “Wat kopen de mensen op de veilingen? Niets is zeker, omdat de informatie verkeerd is”, aldus Lau-Kerssenberg. De voormelde bewoner Gauri meldt De West dat hij van plan is ook een kort geding aan te spannen tegen de staat en de betrokken notarissen.
door Seshma Bissesar