Vicepresident Ashwin Adhin, is heel kort en duidelijk als het gaat om het wel of niet opvoeren van het leningenplafond. “Het is helemaal niet nodig om discussies hierover te voeren. Ik vind het jammer dat men zulke discussies voert. De regering kent haar verantwoordelijkheid en alvorens dit ter sprake kwam, werd er al een berekening gemaakt hoe de plichten voor het terugbetalen nagekomen moeten worden. ”
Volgens Adhin probeert men door middel van discussies zand te strooien in de ogen van de bevolking. Hij geeft verder aan dat het volk zich niet druk hoeft te maken, omdat het volk niet op zal draaien voor het terugbetalen van de leningen. “We hebben grond als onderpand.
Tot nu toe hebben de natuurlijke hulpbronnen flink bijgedragen aan het betalen van schulden. Men creëert een fictief beeld dat helemaal niet goed te praten is.”
Niet alle landen hebben een leningenplafond. Suriname heeft daar wel voor gekozen. Gelet op de koersontwikkeling moet er rekening gehouden worden met de omzet en de hoogte van alle bedragen in SRD. “Alle uitgaven moeten binnen de marge blijven, in die zin dat er verantwoord met het geld omgegaan moet worden, omdat alle leningen geregistreerd worden. De mensen moeten weten dat alles gecontroleerd wordt.”
Voor wat De Nationale Assemblee betreft, moet er een extra wetgeving komen, omdat het van belang is dat het leningenplafond opgetrokken wordt. Verhoging van het obligatieplafond zal volgens de vicepresident voordelen met zich meebrengen. Een van de voordelen is volgens Adhin dat het bij de leningen gaat om deviezen, de leningen zullen dus niet op de koers leunen. Met het optrekken van het plafond, kan er ook meer geïnvesteerd worden. “De Staat wil 500 miljoen in huizen investeren en ook nog 235 miljoen in de infrastructuur.”
-door Ivan Summerville-