Waterexport, bron van inkomsten voor Suriname

Auke Piek, directeur van Amazone Resources, zei gisteren tijdens een persconferentie aan de Waterkant, dat het exporteren van water economische potentie heeft voor Suriname. Hij gaf aan dat water schaarser aan het worden is in de wereld, waardoor Suriname op deze tekorten kan inspelen. Piek is ervan overtuigd dat water zelfs olie en goud zou kunnen overtreffen. Suriname, als kleinste land van Zuid-Amerika, maar tegelijkertijd ook het groenste land, heeft volgens de directeur een enorme hoeveelheid aan zoetwater, waarmee landen die aan het uitdrogen zijn, geholpen kunnen worden. Piek gaf aan dat in het presidentieel besluit is opgenomen dat zijn bedrijf 10 procent aan water mag oogsten in Suriname. “Suriname zal volgens dit besluit voor 35 procent deelnemen”, zegt Piek. Wat het water zal kosten en hoeveel Suriname hiermee zal verdienen, wenste de directeur nog niet kenbaar te maken. Amazone Resources vervoert water vanuit de rivier en geen drinkwater/ water van de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). In Suriname stroomt jaarlijks 151 miljard kubieke meter zoetwater vanuit rivieren in zee. Amazone Resources zal een deel hiervan opvangen en transporteren naar het Caraïbisch gebied waar  men ernstige watertekorten heeft.

Dit water zal geleverd worden als leidingwater voor huishoudens, landbouw en industriële processen.

Hij benadrukte dat het exporteren van water alleen mogelijk is wanneer er wetgeving komt voor waterhuishoudens in Suriname. Momenteel voert het bedrijf alleen testen uit. Pas als er een wetgeving komt, kunnen er commerciële activiteiten ontplooid worden. Piek zei wel dat hij er vertrouwen in heeft dat de overheid van Suriname de wetgeving zo snel als mogelijk in orde zal maken. Hij hoopt in het tweede kwartaal van 2017 de eerste commerciële exporten van water te realiseren. Indien de testvaart een succes wordt, zal Piek op zoek gaan naar euro 20 miljoen om de faciliteiten op te zetten in Suriname en Barbados. Morgen wordt er een testvaart gedaan vanuit Suriname naar Barbados. Een Flex Tank met een capaciteit van ± 2.500 kubieke meter aan rivierwater, zal middels een sleepboot worden getransporteerd. De tank is gemaakt van geweven kunststof draden en is voor 95 procent onder de wateroppervlakte. De tank ligt inmiddels al in de Surinamerivier en zal over ongeveer vijf tot zeven dagen in Barbados aankomen. Arie van Peperstraten, project manager, beschreef de samenwerking met de lokale ondernemers als fantastisch en voegde eraan toe dat het voor beide partijen een avontuur was, aangezien zo een testvaart nooit eerder in de wereld gedaan is. Het water dat getransporteerd wordt, zal in Barbados worden getest op verschillende parameters, waaronder de kwaliteit van het water in de Flex Tank en de reactie van het water tijdens het transport.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles