Lid van de vaste commissie van Defensie, Krishna Mathoera, zegt in gesprek met De West, dat ze tijdens de begrotingsbehandeling navraag zal doen waar het geld van dit ministerie naar toe gaat. Net als bij andere ministeries, is dit ook bij Defensie een probleem dat al enige tijd speelt. Ze zegt dat het tot nog toe niet duidelijk is, hoe de aanbesteding van middelen binnen het ministerie van Defensie plaatsvindt.
Onlangs is bekendgemaakt dat er veel ontevredenheid heerst binnen het Nationaal Leger (NL). Er zijn tal van problemen waarmee de militairen te kampen hebben. Hoewel het een verworven recht is van de militairen om voeding te krijgen tijdens diensturen, laat in de afgelopen periode dit recht veel te wensen over.
Daarnaast worden militairen die actief zijn in de organisatie Faya Blo gebruikt om wacht te kloppen bij parlementariërs en directeuren van bedrijven, ook moeten zij goudconcessies van parlementariërs en andere objecten van particulieren bewaken. Mathoera is ervan overtuigd dat de ontevredenheid binnen het leger door deze activiteiten komt. Ze meent dat het leger een dictatoriale instelling is, waar de top het voor het zeggen heeft. “De militairen met de lagere rangen worden gedwongen om hun werkzaamheden uit te voeren binnen de slechte omstandigheden van Defensie”, zegt Mathoera. Ook voegt ze eraan toe dat in zulke gevallen er nooit geld is voor de arme man, maar de top komt niets te kort. Militairen hebben niet de keus om te weigeren om deze werkzaamheden buiten het leger uit te voeren, anders worden zij gestraft. Mathoera zegt dat er geen mechanisme is dat opkomt voor deze groep militairen.
Mathoera typeert de hele situatie binnen het leger als corruptie. “Het is corruptie faciliterend”, zegt ze. Het leger heeft geen structuren om privébezittingen van anderen dan van het NL zelf te bewaken volgens Mathoera. Ze verklaart dat men alleen over kan gaan tot een dergelijke zaak, als het bij wet vastgesteld is en wanneer er transparantie is. Het is nu onduidelijk waar het geld naar toegaat dat derden betalen aan het NL voor privébewaking.
door Richelle Mac-Nack