Rosebel wil door dialoog oplossing

In de ochtend van donderdag 10 november 2016 hebben actievoerders, die aangaven de belangen van de gemeenschap van Nieuw Koffiekamp te vertegenwoordigen, de toegangsweg naar de site van Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel) te Brokopondo gebarricadeerd. Deze actie is geheel in strijd met de gemaakte afspraken met de kleinschalige goudzoekers van Nieuw Koffiekamp. Het management van Rosebel heeft zowel de districtscommissaris van Brokopondo (DC) als vertegenwoordigers van de actievoerders ontvangen en getracht middels dialoog de zaken vreedzaam op te lossen.

Zowel de DC als het management hebben een dringend beroep gedaan op de actievoerders om de barricades op te heffen. Helaas hebben zij dat geweigerd en is de politie  donderdagmiddag overgegaan tot de verwijdering van deze wegbarricades, hetgeen niet  zonder incidenten is verlopen. Rosebel heeft in samenwerking met de politie extra maatregelen getroffen om de veiligheid van haar medewerkers en de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten te garanderen.

Suresh Kalathil, general manager van Rosebel, zegt: “Wij betreuren deze actie, des temeer omdat die niet in lijn is met de voortgaande intensieve gesprekken binnen het multi-stakeholders forum om te geraken tot een structurele oplossing. Kleinschalige mijnbouwactiviteiten hebben in het verleden gezorgd voor grote bezorgdheid over de veiligheid van de hierbij betrokkenen, alsook van onze werknemers. Wij zullen blijven samenwerken met het multi-stakeholder forum om dit probleem op te lossen.” Eerder dit jaar is een multi-stakeholders forum ingesteld, onder leiding  van de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling, waarin verder zitting hebben onder andere lokale autoriteiten van Nieuw Koffiekamp, aan commissie die Nieuw Koffiekamp als geheel vertegenwoordigd, de United Nations Development Fund (UNDP) en Rosebel. Het doel van het multi-stakeholders overleg is om te komen tot werkbare afspraken voor alle betrokken partijen, waaronder het identificeren van gebieden voor kleinschalige goudwinningsactiviteiten door goudzoekers van Nieuw Koffiekamp.

Gezien deze vergevorderde onderhandelingen binnen het multi-stakeholders forum, is de actie van actievoerders donderdag 10 november zowel verrassend als teleurstellend voor Rosebel. De eis van de actievoerders om toewijzing van gebieden in Roma East voor goudwinningsactiviteiten ten behoeve van de kleinschalige goudzoekers,  is  in tegenstrijd met eerder gemaakte afspraken, namelijk dat Roma East niet als optie in aanmerking komt, daar Rosebel dit gebied zelf nodig heeft voor de goudproductie. Inmiddels is Rosebel sinds juni aan het mijnen in het Roma East gebied. Rosebel heeft in de afgelopen jaren goede relaties opgebouwd met de omliggende dorpen, inclusief Nieuw Koffiekamp.  Rosebel zal zich blijven inzetten om middels dialoog in multi-stakeholders verband te geraken tot een structurele oplossing ten aanzien van de kleinschalige goudwinning.

 

More
articles