Start pilot inzaai nieuwe rijstvariëteiten

Op 9 november jongstleden heeft de pilot inzaai van de acht verschillende rijstvariëteiten uit Maleisië plaatsgevonden bij het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) in het district Nickerie. Onder leiding van een rijstbouwdeskundige van Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI Holdings), de aangetrokken technische partner bij deze samenwerking, is de inzaai gedaan gezamenlijk met een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en stakeholders. Deze activiteit maakt deel uit van het ‘Reverse Linkage Project between Suriname and Malaysia in Rice Production’, wat inhoudt een samenwerking tussen Suriname en Maleisië met betrekking tot de rijstbouw in Suriname.

Op de foto de acht rijstvariëteiten die zullen worden verbouwd. De groei en resistentie zullen nauwkeurig gevolgd worden. Er zijn drie aromatische rijstvariëteiten en er zijn variëteiten die resistent zijn tegen blast-nek ziekte, een hogere productie hebben dan die van Surinaamse rijstsoorten, een rijstvariëteit die een hoog zoutgehalte aankan en een andere variëteit die met weinig input kan groeien. (
Op de foto de acht rijstvariëteiten die zullen worden verbouwd. De groei en resistentie zullen nauwkeurig gevolgd worden. Er zijn drie aromatische rijstvariëteiten en er zijn variëteiten die resistent zijn tegen blast-nek ziekte, een hogere productie hebben dan die van Surinaamse rijstsoorten, een rijstvariëteit die een hoog zoutgehalte aankan en een andere variëteit die met weinig input kan groeien. 

Faisel Ramli, de projectmanager van dit project, geeft aan dat drie activiteiten uitgevoerd zullen worden. De eerste activiteit is het beplanten van aromatische rijstsoorten in Suriname. Tijdens het beplanten van deze acht rijstvariëteiten wordt gekeken naar de resistentie en groei. Als deze goed is, dan heeft Suriname een voordeel en kan het deze variëteiten beplanten. Een tweede activiteit is het analyseren van de bodemvruchtbaarheid en data te verzamelen om te kijken wat er allemaal in voorkomt. De derde activiteit is het bekijken van het watermanagementsysteem, met name de waterdrainage en de irrigatiesystemen van het district Nickerie. Studenten van het Natuur Technisch Instituut (Natin) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), zullen assisteren bij de uitvoer van dit project. Ook zullen er 1.500 landbouwers een landbouwtraining krijgen. Landbouwers zullen in de praktijk worden opgeleid om zodoende die opgedane kennis direct te kunnen implementeren op hun landbouwgebieden.

In maart 2016 is met Mardi Holding een samenwerking aangegaan, welke door de Islamic Development Bank (IsDB) wordt gefaciliteerd middels een lening. Het project in zijn geheel zal US-dollar 7.728.000 kosten, welke wordt gefinancierd uit leningen, deels door de overheid en deels uit donaties. Een rijstbouwdeskundige van Mardi Holding verblijft gedurende de drie jaar in Suriname voor de uitvoer van het project. De rijst zal op een gebied van 60.000ha in de districten Nickerie, Coronie en Saramacca worden uitgevoerd, inclusief op het terrein van ADRON. Er wordt ook beoogd een rijstvariant van de welbekende basmati (voor diabeten) te ontwikkelen naar Surinaamse standaarden.

More
articles