Loonsverhoging zal inflatie verder aanwakkeren

De inflatie is op dit moment ongeveer 80 procent in vergelijking met een jaar geleden. Guillermo Samson, econoom, zegt dat de loonsverhoging in april 2017, die de president heeft aangekondigd voor ambtenaren, de inflatie verder zal aanwakkeren. Hij verklaart dat de verhoging ervoor zal zorgen, dat er meer geld in omloop zal komen doordat mensen veel meer gaan kopen. Dit zal tot gevolg hebben dat goederen veel sneller opraken, waardoor er meer geïmporteerd zal worden. De econoom geeft aan, dat meer importeren, betekent dat de vraag naar deviezen zal toenemen met als gevolg koersstijging. De prijzen van goederen zullen wederom de lucht in gaan, waardoor mensen ondanks hun verhoging toch veel minder in staat zullen zijn om goederen te kopen. De inflatie zal alleen maar toenemen.

Dat de regering de koers de afgelopen tijd stabiel heeft gehouden, komt volgens Samson door de verschillende leningen, die zij heeft afgesloten en als inkomsten heeft aangemerkt. Hij benadrukt dat leningen niet als inkomsten gezien kunnen worden. De econoom zegt, dat inkomsten gelden zijn die verdiend worden. Hij merkt op, dat de inflatie verder zal stijgen, omdat er helemaal niet wordt bezuinigd op de overheidsuitgaven. “Het volk wordt uitgezogen door de regering”, aldus Samson. Op de vraag wat de regering zou moeten doen, zegt hij dat de regering weinig kan doen, omdat het land in feite kapot is gemaakt.

Dit zal tot gevolg hebben dat de verschillende vakbonden op het dak van de regering zullen gaan zitten.

De oorzaak voor al deze problemen zijn volgens Samson het corruptie faciliterende beleid dat de regering uitvoert. Hij beschrijft de mensen in de regering als maatschappelijke mislukkelingen die erop uit zijn om de bevolking middels belastingverhogende maatregelen kapot te maken. Samson, die zelf ook ondernemer is, geeft aan dat de inkomsten vaak genoeg gelijk zijn aan de uitgaven en in sommige gevallen zijn de uitgaven hoger dan de inkomsten. De ondernemer vraagt zich af als het geen tijd wordt voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles