De Oranjetuin wordt nieuw leven ingeblazen

De Oranjetuin zal er anders uit gaan zien, vandaag is er een aanzet gemaakt daarmee. Hedenmorgen werd er op het directoraat van Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, een aannemingscontract getekend voor het herstel van de bakstenen muur van de Oranjetuin. De voorzitter van de stichting Oranjetuin, Gerard Alberga, zegt dat zij de muur al een paar keren hebben hersteld, maar de laatste keer waren zij daartoe niet in staat door de economische ontwikkelingen. De Nederlandse ambassade heeft gemeend hulp te bieden voor de rehabilitatie van de tuin.

Voor het rehabilitatieproject is er een bedrag van US-dollar 10.835 beschikbaar gesteld. De aannemer, Bouw- en Meubelbedrijf Roman N.V., heeft 86 werkdagen om de bakstenen muur te herstellen. De onderdirecteur van dit bedrijf, Gregory Markiet, zegt dat de bakstenen muur op de ouderwetse manier gebouwd zal worden. Er zal gewerkt worden met kalk, dat een andere werking heeft dan cement.

Markiet zegt dat het een belangrijke mijlpaal is voor de tuin. Hij kijkt ernaar uit om het werk op te leveren binnen de gestelde tijd.

De huidige muur van de begraafplaats is volgens Stephen Fokké, voorzitter van Stichting gebouwd erfgoed Suriname, niet de eerste. Hij meent dat er in de achttiende eeuw al een haag van lemmetjes stond rondom de begraafplaats. In de negentiende eeuw is men volgens Fokké overgegaan tot het bouwen van de bakstenen muur. De muur die er nu staat, is de tweede bakstenen muur die gebouwd is voor de Oranjetuin. Door de jaren heen is deze zwaar beschadigd, vooral door aanrijdingen.

Johan Roozer, voorzitter Commissie Rehabilitatie Oranjetuin, vindt het van groot belang dat de Nederlandse ambassade erbij betrokken is en dat het zo blijft. De Oranjetuin wordt volgens Roozer gezien als een gedeeld erfgoed van Nederland en Suriname, omdat de Oranjetuin sinds de koloniale tijd bestond. Samen hebben de betrokken partijen gekeken naar manieren om te werken aan de rehabilitatie en het herstel van de begraafplaats. De eerste stap zal gezet worden in het verbeteren van de veiligheid van de tuin, daarvoor zal de muur hersteld worden, ook wordt er met de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) gewerkt om de verlichting in de omgeving van de tuin te verbeteren, zodat het gemakkelijker is om controle uit te voeren.

Op 2 december zal er nog een bijeenkomst plaatsvinden, waar de betrokken partijen samen zullen nagaan hoe zij kunnen werken aan de documentatie van de Oranjetuin. Roozer hoopt dat er consensus bereikt wordt over wat er precies gedaan zal worden met de tuin. Roozer zegt dat het als een wandeltuin gebruikt kan worden, maar bijvoorbeeld ook als een historisch erfgoed attractie.

Men is al enige tijd bezig met het schoonmaken van de tuin, maar het werk wordt steeds gestremd omdat de tuin veel Braziliaanse bijen heeft, ondanks dat de brandweer ze bestrijdt. Behalve dat ze in de bomen voorkomen, zijn ze ook in de graven. Roozer meent dat het schoonmaken daarom traag verloopt. Maar vanaf de volgende week zal er een grote groep van gedetineerden ingezet worden om het werk te versnellen.

Ook andere organisaties zullen hulp bieden om de Oranjetuin te herstellen. Stichting Rode Akker, die overal in de wereld actief is, zal zich begin volgend jaar Suriname aandoen. Deze stichting zal dan met de ervaring die zij heeft, kijken hoe de begraafplaats verder verbeterd kan worden. Roozer zegt dat Suriname dan zal moeten zorgen dat een groep mensen wordt opgeleid, die zich verder zal bezighouden met het onderhoud van de begraafplaats.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles