“Volk u heeft een fout gemaakt, maar u kon ook niets doen, u heeft gelooft wat de regering u beloofd had, maar nu is het tijd dat u uw ogen opent en u moet ze open houden tot en met de volgende verkiezingen, zodat u deze fout nooit meer maakt”, aldus Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, tevens parlementariër. Dit naar aanleiding van de aanvaring tussen president Desiré Bouterse en Asiskumar Gajadien in De Nationale Assemblee (DNA) afgelopen maandag. Volgens Santokhi is het normaal in de politiek, dat je af en toe een clash krijgt tussen oppositie en coalitie, maar elke botsing moet in feite beide partijen in staat stellen om uit die clash inzichten te destilleren en na te gaan wat het beste is voor Suriname. “Ik hoop dat mijn president met oplossingen zal komen”, dit zijn de woorden die het volk volgens Santokhi verwacht van de president in DNA en niet dat parlementariërs worden geassocieerd met dieren.
De VHP-voorzitter verklaart dat Gajadien in een gesprek uitgelegd heeft dat hij de gevoelens van de samenleving , waaronder de onvrede over de toegenomen werkloosheid en armoede en de afname aan veiligheid, heeft proberen te vertolken. Santokhi zegt dat Gajadien probeerde uit te leggen, dat jongeren door wanhoop in de prostitutie worden gedreven en/of drugs gaan gebruiken. Gajadien zei op 3 november, dat de president meisjes naar massagesalons stuurt. “Misschien niet op de juiste wijze verwoord, maar wat hij probeerde uit te leggen, is dat door het beleid van deze regering, deze dingen ontstaan”, aldus Santokhi. Hij vindt dat de president wel begrepen heeft wat de parlementariër bedoelde. De VHP-voorzitter is van mening, dat vanaf het moment dat Gajadien op aandringen van de voorzitter van DNA zijn woorden had teruggenomen, de zaak in feite gesloten is. De uitspraken van Gajadien zijn, nadat hij zijn woorden had teruggenomen, verwijderd uit het verslagmateriaal van DNA.
Echter merkt Santokhi op, dat bij de recente aanvaring tussen Asiskumar Gajadien en president Bouterse, de parlementaire gewoonten en gebruiken in feite weggelaten zijn en men is overgegaan op minder parlementair en diplomatiek taalgebruik, wat een negatieve impact gehad heeft. Santokhi zegt dat de president afgelopen maandag verbaal gezien een heel zware aanval heeft geopend op de parlementariër door een beledigende woordkeus te gebruiken. De VHP-voorzitter keurt deze handeling van de president af, omdat de president als staatsman, zich in de politiek niet zou moeten laten leiden door emoties. De president gaf volgens Santokhi tevens een signaal af naar de VHP, dat er nooit meer een samenwerking komt. De VHP-voorzitter benadrukt, dat de samenwerking van de VHP niet gebaseerd is op personen, maar gebaseerd is op visie, een partijprogramma en nationale discussiepunten. Als voorbeeld haalt hij de ondersteuning aan, die de VHP heeft gegeven na 25 mei 2015 toen de president gekozen moest worden. Ook heeft hij onlangs een rapport aangeboden aan de president over zijn missie naar Nederland en India. Beide landen zijn bereid Suriname te helpen. Nederland wil Suriname met een noodhulpprogramma helpen, alleen moet er een verzoek vanuit Suriname komen. In India ligt er volgens Santokhi een programma ter waarde van US-dollar 50.000, waarmee niets wordt gedaan. De VHP-voorzitter onderstreept dat de zaken op regeringsniveau gedaan moeten worden, omdat zowel Nederland als India deze voorwaarde stelt. Volgens Santokhi heeft de president inmiddels aangegeven er werk van te zullen maken. De VHP-voorzitter zegt dat de VHP in deze crisistijd bereid is om mee te denken over mogelijkheden om de crisis op te lossen. Hij benadrukt, dat de VHP al sinds 2010/2015 in de regering zou kunnen zitten, maar de VHP heeft om diverse redenen, onder andere de partij ideologie, daar niet voor gekozen.
door Johannes Damodar Patak