ICT Associatie Suriname gaat voor intensieve samenwerking met GeoBusiness Nederland

In de residentie van de Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman, vond gisteren de ondertekening van de Memory of Understanding (MoU) plaats tussen de ICT Associatie Suriname en GeoBusiness Nederland. De MoU is bedoeld om de samenwerking tussen beide bedrijven te bekrachtigen. GeoBusiness Nederland is ook een ICT-verenigings, gespecialiseerd in geo-business. Robert Hahn, voorzitter van de ICT Associatie Suriname, zegt dat geo-business een geheel nieuwe tak is voor Suriname, die verder uitgebouwd kan worden. “Het zijn groeikansen voor ICT”, aldus Hahn. Hij gaf aan dat de associatie ICT wil laten groeien tot een belangrijke pilaar van de economie.

De ICT Associatie Suriname zal volgens Hahn alle kansen grijpen die de mogelijkheid bieden om te groeien. Hij beschrijft de concrete samenwerking tussen GeoBusiness Nederland en zijn associatie als uniek, aangezien zij vorig jaar december in contact zijn gekomen met GeoBusiness Nederland. Hahn vertelde dat de leden van de associatie al bezig zijn relaties te leggen en te kijken waar ze business kunnen doen. Verder kijkt de associatie ook naar een mogelijkheid om in Suriname een soort geo lab op te zetten, waarbij bedrijven uit Suriname en uit Nederland kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. De kennis uitwisselingen is niet beperkt tot ICT-bedrijven, maar omvat onder andere ook overheid- en maatschappelijke organisaties, onderwijs- en wetenschapsinstellingen.

Camille van der Harten, directeur van GeoBusiness Nederland, zei dat er veel kennis met elkaar gedeeld zal worden op het gebied van ICT. Hij gaf aan dat ongeveer 95 bedrijven in Nederland gebruik maken van geo-informatie. Met deze MoU wil de directeur in eerste instantie kennis met elkaar delen en bedrijven uit Nederland kennis laten maken met bedrijven in Suriname en een omgeving creëren waarin bedrijven samen kunnen werken. Op basis hiervan hoopt Van der Harten dat er gezamenlijke projecten ontwikkeld worden, waarmee ook geld verdiend kan worden.

Op de vraag hoe het staat met de ICT gebeuren in Suriname gaf Hahn aan dat Suriname wel achterloopt, maar tegelijkertijd ook grote stappen vooruit maakt, die gemeten kunnen worden op een aantal punten. Een van de punten is volgens hem de toegankelijkheid van internet, hoewel het aantal internetaansluitingen enorm gegroeid is, is het voor veel mensen toch nog duur. De voorzitter verwacht dat Suriname binnen vijf jaar de achterstand zal inhalen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles