Minister Hoefdraad koopt droomvilla van 650.000 US-dollar

Vier slaapkamers, twee badkamers, een keuken met granieten aanrechtbladen en aparte wijnkoeler, een riant privéresort met zwembad en zespersoons jacuzzi, een aanpalend gastenverblijf met nog eens twee appartementen en aparte badkamers, een buitenkeuken met bar en grill en als klap op de vuurpijl een volledig ingerichte fitnessruimte. De duizelingwekkende droomvilla waarin Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, onlangs zijn intrek nam, zou niet misstaan in Dubai. Alleen staat het ‘optrekje’ niet in een ver buitenland, maar in een exclusief villapark in Clevia, Paramaribo-Noord. Meerdere onafhankelijke bronnen bevestigen aan Parbode dat Hoefdraad sinds kort de eigenaar van het pand mag worden genoemd. Ook verschillende buurtbewoners bevestigen dat de minister recent in deze villa is komen wonen.

VRAAGPRIJS
De villa is aan Hoefdraad verkocht door de originele eigenaren, die al enkele jaren zijn verhuisd naar het buitenland. De makelaar vroeg 650.000 Amerikaanse dollar voor het luxehuis (omgerekend 4,5 miljoen SRD) dat op een perceel van maar liefst 3.450 vierkante meter staat – waarvan bijna 700 vierkante meter is bebouwd. Hoefdraad, die via zijn advocaat reageert, beweert tegenover Parbode dat hij die vraagprijs niet heeft betaald. Hij zou er dus in geslaagd zijn de prijs naar beneden te onderhandelen. Verder meldt Hoefdraad dat hij het woonhuis als privépersoon heeft gekocht en de hypotheek aflost met het pensioen dat hij heeft bijeengespaard door ‘achttien jaar lang in het buitenland te werken’. Ook zou de president op de hoogte zijn geweest van de aanschaf van de villa. Hoefdraad vervolgt met de opmerking dat hij ‘nimmer gebruikt heeft gemaakt van het recht een perceel aan te vragen’ en dat hij steeds ‘naar eer en geweten’ heeft gewerkt. Hij doet de zaak af als een privékwestie. De minister besluit met de opmerking dat zijn vorige huurhuis hem maandelijks 5.000 Amerikaanse dollar kostte. Een koophuis zou op de lange termijn dus veel voordeliger zijn. “Velen gaven aan dat ik geld aan het vergooien was”, besluit de minister.villa-gilmore-hoefdraad

BEZUINIGEN
Uiteraard mag van ministers worden verwacht dat ze hun intrek nemen in een representatieve woning. Desondanks komen de onthullingen over de droomvilla op een voor Hoefdraad uiterst ongelegen moment. Suriname worstelt momenteel met een enorme crisis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat onze economie dit jaar krimpt met 7 procent. De inflatie bedraagt intussen meer dan 60 procent. De waarde van onze munt – waarvoor Hoefdraad als governor van de Centrale Bank persoonlijk verantwoordelijk was – is meer dan gehalveerd. Daarnaast heeft president Desi Bouterse meermaals persoonlijk beloofd dat zijn ministers in tijden van crisis het goede voorbeeld zouden tonen, en zelf ook zouden bezuinigen.
Overigens is het lang niet de eerste keer dat ophef ontstaat over de levensstijl van Hoefdraad. Eind 2010 brak er algemene verontwaardiging uit nadat bekend was gemaakt dat de toenmalige bankpresident maandelijks een brutosalaris van 80.000 Surinaamse dollar toucheerde – netto SRD 42.000. Bouterse sprong toen in de bres voor Hoefdraad, die op een persconferentie zei dat het financiële zwaargewicht ‘het vele geld meer dan waard is’.
Uit Parbode

More
articles