VES: ‘Essentie ligt niet in afromen, maar in minder uitgeven’

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt dat het positief is dat de vrije val van de SRD is stopgezet. Hij weet niet of dit al direct een stabiele koers betekent, maar het is alvast een positief signaal. Echter, de essentie ligt niet in het afromen van de Surinaamse dollar, maar in het minder besteden van de regering. De regering heeft enorm veel geld afgeroomd, met als gevolg een dalende trend van de wisselkoers voor vreemde valuta. Ramautarsing geeft aan dat het werkelijke begrotingstekort niet wordt aangegeven door de regering. Het feitelijke begrotingstekort bedraagt SRD 4.2 miljard, waarvan SRD 3 miljard zal worden gedekt door leningen.

De regering geeft dus niet 4 procent, maar in totaal 17 procent van ons bbp (bruto binnenlands product) meer uit dan ze verdient.

Dat het IMF de tweede tranche niet heeft overgemaakt, komt ook doordat de regering de maatregelen om haar uitgaven te minimaliseren, niet is nagekomen. De VES doet een dringend beroep op de regering om de noodzakelijke fiscale en monetaire maatregelen niet uit te stellen, want het gevolg hiervan zal zijn dat een spoedig en volledig herstel onmogelijk zal worden. Dit zal leiden tot verdere verarming van het volk en een berg aan schulden voor de volgende generaties.

Ramautarsing zegt dat stabiliteit een basisvoorwaarde is voor de hernieuwde economische groei en ontwikkeling. De middelen van het IMF en ook de technische assistentie zijn hiervoor van groot belang, gezien de verslechterde plannings- en uitvoeringscapaciteit. Volgens de VES zal het niet uitvoeren van enkele van de zelf overeengekomen maatregelen, de IMF-bijstand in gevaar kunnen brengen.

“In reële termen heeft de Surinaamse dollar een ontwaarding van meer dan 130 procent doorgemaakt in amper één jaar. Tevens wordt een 12 maands inflatiecijfer van boven de 60 procent gemeten door het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Beide hiervoor genoemde realiteiten hebben de reële waarde van de spaartegoeden van de samenleving gehalveerd, terwijl het besteedbaar inkomen ernstig is verminderd. Met een krimp van de economie in 2015 van 2 procent van het bbp en een verwachte krimp van tegen de 7 procent voor 2016, moeten er acuut maatregelen worden getroffen om de samenleving te behoeden van meer leed en om de economie weer gezond te maken”, aldus de VES.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles