Gewicht en prijs producten onacceptabel voor bestuursdiensten

Niet alleen de gewone burger voelt zich vaak benadeeld door de onjuiste gewichten en de prijzen van producten die per winkel verschillen, ook bestuursdiensten uit het district Saramacca, vinden deze twee zaken onacceptabel. In het kader van  bewustwordingsactiviteiten voor consumenten hebben de werk-armen van het ministerie van Handel en Industrie (HI), met name de afdeling Consumentenzaken (CoZa) en de Dienst Waarborg en voor het Ijkwezen gisteren een informatiesessie gehouden in de multifunctionele zaal van het Commissariaat Saramacca. De bestuursleden maakten tal van aanmerkingen op de werkwijze van de winkeliers en stelden indringende vragen aan de vertegenwoordigers van HI.

De bestuursdiensten geven aan dat de Interne Controle Dienst (ICD) niet optimaal komt controleren, ook worden de prijzen in de winkels na de controle steeds weer aangepast. De bestuursdiensten verplaatsten zich in de consument, die ook vaak moeten overwegen of hij de dure producten wil kopen of naar een andere winkel gaat. Zij uitten hun bezorgdheid hierover en vinden het niet gemakkelijk om winkel in winkel uit te gaan, en zijn zeker niet van plan helemaal naar Paramaribo te rijden.

Danielle Sumter, onderdirecteur Marktbeheersing, maakte de bestuursdiensten duidelijk dat er een mindshift moet komen, waarbij de winkelier de consument nodig heeft en niet andersom.

De bestuursleden vroegen zich af wat er aan de prijsverschillen in de winkels gedaan kan worden, waarna HI hun duidelijk maakte dat een prijsverschil nog geen prijsopdrijving is. Zolang de prijzen van de winkelier binnen de winstmarge zijn, kan er geen maatregel tegen de desbetreffende winkelier getroffen worden. Ten aanzien van het gewichten van de diverse producten, hebben de bestuursdiensten als voorstel aangegeven, dat elke winkelier voorzien moet zijn van een weegschaal. Vaak genoeg klopt het gewicht van de verpakkingen niet. Sumter zei dit voorstel veder te bespreken met haar team en ernaar toe te werken dat dit wettelijk verplicht wordt.

HI heeft sinds april een CoZa-applicatie geïmplementeerd waar alle consumenten gebruikt van kunnen maken om hun klachten door te geven. Echter bleek dat de bestuursdiensten van Saramacca deze applicatie niet gebruiken, omdat men niet weet ermee om te gaan. De infosessie was dus een goed moment om hen stapsgewijs de werkwijze van deze applicatie uit te leggen.

Sumter vertelt dat er duizenden klachten binnenkomen via de applicatie. HI kan niet inspelen op elke klacht vanwege een klein team, maar als er meerdere klachten zijn over een winkelier, dan gaat het HI-team naar deze winkel om de klachten te onderzoeken. Volgens Sumter kunnen de bestuursdiensten een belangrijk rol vervullen om erop toe te zien dat de consument niet benadeeld wordt. Het bewustwordingsproject wordt landelijk uitgevoerd. Volgende maand komt Nickerie aan bod en daarna Brokopondo. Bij de volgende sessies zal ook het Suriname Standaarden Bureau (SSB) op het programma geplaatst worden.

door Kimberley Fräser

 

More
articles