Stress

De symptomen van stress kunnen in vier categorieën worden onderverdeeld. Lichamelijke symptomen, gedragssymptomen, emotionele symptomen en denksymptomen. Stress heeft invloed op het lichaam, denkvermogen, het gedrag en het gevoel. Stress kan ook leiden tot chronische slaapproblemen. Mannen reageren anders op stress dan vrouwen en dat heeft te maken met het verschil in persoonlijkheden. Ondanks dit verschil is sociale ondersteuning essentieel om stress tegen te gaan. Hieronder kunt u enkele tips lezen hoe je beter met stress kunt omgaan en hoe je beter tegen stress bestand bent.

Symptomen
Soms is stress is onvermijdelijk, maar dat hoeft niet tot problemen te leiden. Daarentegen kan chronische of langdurig te hoge stress niet alleen tot lichamelijke klachten of ziektes leiden, maar het kan een grote invloed hebben op emoties, houding of het verstand. De symptomen van stress kunnen afzonderlijk verschillen, dat zorgt ervoor dat er een vicieuze cirkel ontstaat.stress

Omgaan met stress
Mannen en vrouwen gaan verschillend om met stress. Mannen uiten hun stress af door zich af te reageren en vrouwen reageren meestal op stress door sociaal actief te zijn. Vrouwen pakken stress aan door een sociaal netwerk op te bouwen dat de vrouw een veilig gevoel biedt tegen mogelijke onzekerheden die uit de stress kunnen ontstaan.

Pessimistisch & optimistisch
Een optimistisch persoon kijkt anders naar het leven, dan iemand die pessimistisch is van aard. Een optimist kan zich beter wapenen tegen stress situaties, terwijl een negatief iemand heel snel in een dip kan raken bij een stressvolle gebeurtenis. Een negatief persoon stelt zich vaak vijandelijk op, hierdoor staat hij/zij niet open voor hulp of dialoog. Het gebrek aan sociale contact verergert de stress.

Stress is een tegenslag
Stress wordt ervaren als een tegenslag, maar het is ook een les in het leven waaruit je veel kan leren. Dit is afhankelijk van wat voor persoonlijkheid u hebt. Tegenslagen behoren je sterker te maken en je te laten groeien. Wat men niet moet vergeten, is dat in het leven achter grote successen, ook grote tegenslagen schuilen. Om zelf succesvol te zijn en te leren omgaan met stress, moet je eerst leren omgaan met je tegenslagen.

Ontspannen
Wanneer je veel stress hebt in je leven, dan lopen de spanning op in je lichaam. Het gevolg is dat geest en lichaam overbelast kunnen raken. Daarom moet je ervoor zorgen dat je goed voor jezelf zorgt. Een paar keer per week ontspannen door te sporten, of een hobby kunnen goed zijn tegen alle spanningen die worden veroorzaakt door de stress.stress-relief-tips

Tips tegen stresssymptomen
We hebben allemaal wel eens te maken met een stress situatie. Als het nu thuis is, aan het werk, in je vriendenkring, in de familie enzovoort. Als deze situatie lang aanhoudt, kan er stress ontstaan en dat zorgt meestal voor verschillende emoties. Lees hieronder hoe je stress symptomen kan aanpakken.

Wat veroorzaakt stress?
Als je wilt weten hoe je moet omgaan met stress, dan moet je proberen erachter te komen hoe stress bij jou ontstaat. Wanneer je weet welke situaties de oorzaak is, dan kun je er wat aan doen. Controle hebben op wat er gebeurt in je leven, helpt stress voorkomen. Dit kan je toepassen in combinatie met anti-stresstips, die ervoor zullen zorgen dat er minder stress ontstaat in je leven.

Positief zijn
Wees positief en sta elke dag opgewekt op. Wees dankbaar voor al het goede wat je hebt, denk niet direct aan wat je allemaal moet doen. Geloof in jezelf en pak de draad op van de activiteiten die je vrolijk maken.

Chaos vermijden
Vermijdt een chaotische omgeving, want die zorgt ervoor dat je snel in de stress kan schieten. Maak een lijst met de dingen die jij echt moet doen, en stel de moeilijke taken niet te lang uit, want uitstel leidt tot afstel en dat veroorzaakt ook stress. Gun jezelf ontspanningsmomenten, zodat je brein de kans krijgt om zich te herstellen, zo ga je om met stress.

Let it go!
Wat eenmaal gebeurd is, is voorbij. Je kunt er niets meer aan doen. Laat gebeurtenissen uit het verleden los en fixeer je op het heden. De beste oplossing is beslissingen nemen over zaken waarmee je al bekend bent, zo bouw je vertrouwen op in jezelf.stress-relax

Zelf weten wat je wilt
Mensen die zelf weten wat ze willen, zijn vaak genoeg ook degene die zelf de touwtjes in handen nemen. Dit zorgt ervoor dat je zelfverzekerder bent en bovendien weet wat jou minder stress bezorgt. Je focust je op de dingen die jou blij maken.

Waardeer
Mensen die bescheiden verwachtingen en doelen hebben, zijn meestal gelukkiger. Deze mensen willen alleen wat ze kunnen krijgen in tegenstelling tot mensen die ongelukkig zijn omdat ze nooit lijken te bereiken waarnaar zij verlangen. Teleurstellingen kunnen worden vermeden door realistisch te zijn.

Lichaam en geest
Om lichamelijk en geestelijk met stress om te kunnen gaan, moet je dagelijks tenminste een half uur actief bewegen. Door te bewegen komen gelukstoffen vrij en daardoor verdwijnen de stresshormonen uit het lichaam. Verder is het gezond om gemiddeld acht uur per nacht te slapen. Ook regelmatig gezonde voeding nuttigen, veel water drinken en minder cafeïne en alcohol consumeren, maken dat jij je lekkerder voelt.ontstressen

Bron: http://albertsonnevelt.nl/omgaan-met-stress-7-tips/, http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/1385205/2012/01/25/De-wereldwijde-geheimen-van-gelukkig-zijn.dhtml,

More
articles