Vuilstortplaats Ornamibo wordt verhuisd

“Velen in de gemeenschap vinden dat de vuilstortplaats te Ornamibo dient te verdwijnen, dat is al jaren het geval en toch gebeurde niets. Men moet nu ingrijpen om het zover te krijgen.” Dit zei Haidy Berenstein vanmiddag, coördinator en adviseur Milieubeleid tijdens een meeting in het Kabinet van de President. Er moet thans gewerkt worden aan een nieuwe locatie voor de vuilnisbelt.

De samenkomst vond plaats met verschillende belanghebbenden. De bedoeling is om spoedig een sanitaire vuilstortplaats naar internationale standaarden te creëren.

Volgens Berenstein moet de vuilstortplaats verhuisd worden, omdat de bodem “lek” is, omdat die niet over een dikke kleilaag beschikt. Het gevolg is dat de Pararivier helemaal vervuild geraakt door schadelijke stoffen van de vuilstortplaats Ornamibo. Tot deze conclusie is men gekomen na en onderzoek van de Anton de Kom Universiteit.

Suriname heeft verscheidene prioriteitsgebieden met betrekking tot het beheer van chemicaliën, die opgenomen zijn in het Nationaal Implementatie Plan. Een van de gebieden welke in lijn staat met de doelen, is de verbetering van het afvalbeheer ter reductie van persistente organische verontreinigers, die voorkomen in verschillende afvalstromen, inclusief huishoudelijk afval. In het kader hiervan hebben de Basel Convention Regional Center of Training in het Caraibisch gebied, BRCR en de United Nations Industrial Development Organisation (UNIDO) op uitnodiging van de nationale coördinator en adviseur Milieubeleid op het Kabinet van de President, in het voorjaar een bezoek gebracht aan Suriname om een betere aanpak van afvalverwerking aan de Surinaamse regering te presenteren. Aangezien Suriname op het punt stond om de GEF middelen namelijk USD 1.308.000,- kwijt te raken, omdat zijn eigen waste toenergy project maar niet van de grond kwam heeft men de overheid gevraagd, het dossier te veranderen en geschikt te maken voor het vestigen van een sanitairy landfill.

Dit is volgens Berenstein een andere manier van vuilverwerking. “Het zal op een andere manier gebeuren dan we nu nog in Ornamibo kennen. Er zullen onder andere “vijvers” aangelegd worden waarbij de verwerking anders zal plaats vinden. Nu is er bij Ornamibo geen scheiding tussen biologisch en ander afval. In de toekomst zal er wel een scheiding gemaakt worden.” Ook zal de nieuwe infrastructuur van vuilverwerking worden onderhouden, omdat er nu duidelijke regels zullen worden opgesteld die strikt moeten worden nageleefd met betrekking tot de operatie en het beheer van de nieuwe sanitaire plant.

door Ivan Summerville

 

More
articles