Oppassen dat Suriname niet als onderpand gaat dienen

Dinotha Vorswijk, Abop-parlementariër, is van mening dat de regering voorzichtig moet zijn met de leningen die zij neemt bij verschillende buitenlandse banken, waaronder de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Ze zegt dat de regering al een aantal leningen heeft genomen bij diverse buitenlandse financiële instituten. De volksvertegenwoordiger meent dat de Staat behalve de vele buitenlandse schulden, ook veel binnenlandse schulden heeft. Vorswijk twijfelt eraan of er met het geleende geld daadwerkelijk gewerkt zal worden aan de ontwikkeling van het land. Ze vindt de investeringsplannen van de overheid goed, maar plaatst er wel een kanttekening bij. “Als het geld in handen komt van deze regering, blijft uitvoeren uit, deze regering leent geld om familie en vrienden een genoegen te doen.

We moeten ervoor waken dat ons land straks niet als onderpand gebruikt wordt om geld te lenen”, benadrukt de parlementariër.

Vorswijk zegt dat de redenen waarom de regering twijfelt om verder te gaan met het IMF, haar niet bekend zijn. De parlementariër denkt dat de voorwaarden van de IsDB de sociaal zwakkeren minder zwaar zullen treffen, maar zij wijst erop dat ook de IsDB een tegenprestatie zal verwachten. “Je krijgt nooit iets aangeboden zonder dat er een tegenprestatie verwacht wordt”, aldus Vorswijk.

Om uit de crisis te geraken, zegt Vorswijk dat de overheid meer moet investeren in de landbouw en de visserij. Ze meent dat de productie merendeels gebaseerd moet zijn op de export, want op deze manier kunnen er deviezen het land binnenkomen.

Kijkend naar de investeringen die de regering doet, keurt de volksvertegenwoordiger het beleid van de regering af. “De regering zegt dat ze opkomt voor jongeren, maar dat doet ze niet. Er wordt niet geïnvesteerd in het onderwijs, vooral het onderwijs in het binnenland, is triest”, besluit de Abop-parlementariër.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles