Begrotingstekort betekent veel wenselijkheden

De redactie van De West heeft uit bronnen vernomen dat het begrotingstekort voor het jaar 2017 ongeveer SRD 1.1 miljard is. Guillermo Samson, econoom, zegt in gesprek met De West, dat een tekort op de begroting wil zeggen dat de regering veel wenselijkheden heeft, die gefinancierd moeten worden. Hij vertelt dat de regering juist minder wensen moet hebben die zij wil realiseren. Om op het tekort te kunnen inspelen, zal de regering meer belasting moeten innen. Samson benadrukt dat de druk op de bevolking groter zal worden. De president zal aanstaande vrijdag in een openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA), de begroting voor het dienstjaar 2017 presenteren.

Samson zegt dat alle bedrijven in de productiesector op sterven na de dood zijn door de slechte financiële situatie in het land, waardoor er ook minder belasting kan worden geïnd. Ook de administratie bij het ministerie van Financiën is volgens de econoom op de jacht voor het innen van belastingen bij bedrijven die het al extreem moeilijk hebben.

Hij attendeert de regering niet te rekenen op het geld van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), omdat zij met dezelfde internationale normen werken als die van het IMF. Hij adviseert daarom de regering niet zo maar geld te lenen. Ook de uitspraken van de president, waarbij hij aangaf dat hij niet zal schromen om de samenwerking met het IMF op te zeggen als de eisen van het IMF blijven toenemen, zal volgens Samson maken dat de IsDB het geld (USD 1.8 miljard) tegen hogere voorwaarden zal lenen aan Suriname.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles