Sham Binda: ‘Regering gaat in voddendoos’

De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, zegt dat de projecten die gepresenteerd zijn door de regering in het Presidentieel Paleis, projecten zijn die in het verleden ook naar voren zijn gebracht. Hij is van mening dat de regering in de voddendoos zoekt naar oplossingen, om zo het beeld te geven aan het volk dat ze werkt.

Binda geeft in gesprek met De West aan dat het investeringsplan dat gisteren aan Akmos, AAV en KKF is gepresenteerd, geen garantie biedt voor economische groei. “De projecten zijn alleen lapprojecten en geen productieprojecten”, meent de Akmos-voorzitter.

Ook vindt hij dat er veel onduidelijkheid heerst over de bedragen die verbonden zijn aan de projecten. Hij vertelt dat er een werkplan is gemaakt met een 5-10 jaren lopende lening. Dit bedrag is verdeeld, onder meer infrastructuur, sociale sector, landbouwsector. De Akmos-voorzitter wilde weten hoe de regering komt aan deze verdeling en op welke basis de bedragen berekend zijn van de uitgeschreven projecten. Echter werd gezegd dat men zich nog niet echt moet concentreren op de bedragen, omdat alles nog opnieuw gecalculeerd moet worden. Hij zegt dat er hierdoor twijfel ontstaat. “We weten hoe de politiek in Suriname zit, alle partijen proberen wat snoepgeld te maken als er projecten uitgeschreven moeten worden”, benadrukt Binda.

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, hield eveneens een presentatie. Hij legde uit dat er op een heleboel plekken verhogingen zullen komen. Binda denkt dat het betoog van de minister veelal te maken heeft met de eisen die het IMF stelt. Hij wijst erop dat al deze verhogingen zullen zorgen voor onrust in de gemeenschap. “De regering wil zo elke cent van het volk pikken”, benadrukt Binda.

Hij is van mening dat de overheid concreet moet zijn, vooral bij het investeringsplan. “Er moet nagegaan worden of de projecten daadwerkelijk nodig zijn in deze tijd. Er moet transparantie komen, ze zeggen dat de projecten tender ready zijn, maar er heerst nog zoveel onduidelijkheid”, zegt Binda. Volgens hem moet er hier geen controlemechanisme uitblijven, want het zijn allemaal foefjes die leiden naar corruptie.

door Richelle Mac-Nack

More
articles