Overheidsfinanciën staan onder druk

“ Het probleem waarvoor we nu staan is niet eenvoudig. De overheidsfinanciën staan nog steeds onder druk.” Dat zei Jimmy Bousaid, voorzitter van de Bankiersvereniging, tevens algemeen directeur van de Hakrinbank hedenmiddag na de meeting met vertegenwoordigers van de regering na de presentatie van het Stabilisatie- en Herstelprogramma van de overheid. Volgens Bousaid zijn er wat plannen die gepresenteerd zijn die op korte termijn uitgevoerd zullen worden. Het doel daarvan is om wat verlichting voor de overheid te brengen, gelet op het financieel beleid.

Bousaid gaf verder aan de pers te kennen dat er tijdens de gesprekken prioriteit gegeven is aan de stabilisering van de economie. “Het beste klimaat waarin men kan investeren, is een klimaat waarbij er rust, een stabiele wisselkoers en lage inflatie is. In geval dat zo is, kunnen investeerders hun inkomsten, opbrengsten en hun winst plannen.

Voor het succes van het investeringsprogramma dat op tafel ligt, is de stabilisatie van de economie erg van belang.”

De Bankiersvereniging gaat ervan uit dat een stabiele economie de voorwaarde is voor investeringen. Er is geld beschikbaar gekomen via de Islamic Development Bank (IsDB), daarmee kan men onder andere kijken in welke sectoren het aantrekkelijk is om te investeren. Tijdens de meeting is er vanuit de bankiersvereniging opgemerkt dat er veel investeringen in de infrastructuur gepleegd worden en in het verlengde daarvan gaf men aan dat het ook goed zou zijn als de overheid meer in de productiesector gaat investeren.

De Bankiersvereniging heeft ook gepleit voor het privatiseren van overheidsbedrijven, omdat dat investeringsmogelijkheden voor bedrijven in Suriname kan creëren. Volgens Bousaid moet er ook niet alleen aan de sterken in de samenleving gedacht worden, maar ook aan de sociaal zwakkeren. Uiteindelijk moet er een sociaal vangnet opgezet worden zodat de sociaal zwakkeren in de samenleving toch een betere compensatie kunnen vinden. Tot slot zei de vertegenwoordiger van de Bankiersvereniging dat aan hen is toegezegd dat hun voorstellen meegenomen zullen worden en dat men er op terug zal komen bij de eerstvolgende meeting.

door Ivan Summerville

More
articles