Meer kostenverhogende maatregelen op komst

De regering is vandaag op het presidentieel paleis gestart met presentaties en gesprekken in het kader van het herstel en de groei van Suriname. De verschillende presentaties worden in de periode van 13 tot en met 17 september gehouden met als doel invulling te geven aan het Stabilisatie- en Herstel-programma van de Staat Suriname. In de reeks van gesprekken was de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) uitgenodigd. Volgens de voorzitter van de VSB, Bryan Renten, zijn er een aantal kostenverhogende maatregelen op komst. In het verlengde daarvan zei hij dat de VSB daar minder enthousiast over is.

Renten, die na de meeting de pers te woord stond, gaf aan dat er tal van maatregelen genoemd zijn en dat de VSB zich in een deel van deze maatregelen terug kan vinden. “We kunnen ons in een deel terugvinden, maar we moeten nog over enkele kwesties praten. We hebben de regering ook aangegeven dat de samenleving bereid zal zijn om offers te dragen als ze weten waarvoor ze dat doen. Wat we vragen, is meer transparantie.” Volgens Renten is er voor wat de komende maatregelen betreft nog veel werk aan de winkel. Renten benadrukt dat in geval er kostenverhogende maatregelen aangekondigd, worden denkend aan belastingen en tarieven die zullen drukken op de inkomsten van bedrijven, men ook moet nagaan wat voor gevolgen dat voor de macro-economie zal hebben.
Renten gaf verder aan dat de overheid een viertal uitgebreide presentaties gegeven heeft en inzicht heeft gegeven in een aantal projecten dat men wil uitvoeren om de economie op gang te brengen. Het doel is om daarmee investeringen te kunnen faciliteren. De VSB-voorzitter is ingenomen met het feit dat de regering nu meer rekening zal houden met de inzichten van de VSB. Renten: “Uit de discussies is gebleken dat er een heleboel zaken onvoldoende zijn doorgedacht en dat er nog veel meer afstemming, discussie en onderhandeling nodig is alvorens de overheid projecten uitvoert. Ons is toegezegd dat er heel snel een vervolgafspraak zal zijn en dat de zorgpunten verder besproken zullen worden.“

More
articles