MSR-studenten dienen toch petitie in

Moira Breidel, woordvoeder van de Master Surinaams Recht (MSR)-studenten, zegt hedenmorgen in gesprek met De West, dat de berichtgeving die in de media is verschenen waarbij er gezegd werd dat de indiening van de petitie aan de president niet doorging, niet op waarheid berust. De MSR-studenten hebben vanmiddag om 13:00 uur de petitie ingediend bij het Kabinet van de President. Nadat het protest van afgelopen dinsdag niets had opgeleverd, hebben de studenten gemeend hulp te zoeken bij president Desiré Bouterse. De studenten hopen te bereiken dat zij het bedrag dat zij het vorige collegejaar (SRD5025) hebben betaald aan collegegeld, ook dit jaar kunnen betalen. “De studenten zullen het niet erg vinden als het collegegeld tot een bedrag van SRD 6025 stijgt, maar het bedrag dat nu vastgesteld is (SRD 8230), is veel te hoog voor de studenten”, meent Breidel.

In de petitie halen de MSR-studenten ook aan dat studenten die het vorig collegejaar hadden besloten om het collegegeld in termijnen te betalen, meer hebben betaald dan studenten die het in één keer hebben betaald. De studenten menen dat de tweede termijn tegen een hogere koers van SRD4,04 betaald moest worden. Daarnaast werd hun bij de inschrijving voorgehouden dat het bedrag in valuta berekend werd zodat buitenlandse docenten betaald konden worden, echter zijn er in het afgelopen jaar nauwelijks buitenlandse docenten geweest om colleges te verzorgen. De studenten willen graag weten waarom er zo een hoog bedrag is vastgesteld voor het collegegeld, terwijl de opleiding niet geaccrediteerd is.

Curtis Hofwijks kwam de studenten ondersteunen tijdens het indienen van de petitie aan de directeur van het Kabinet van de President, Eugene van der San. Hofwijks zegt dat hij meerdere mensen had gemobiliseerd om de studenten te ondersteunen, maar de studenten lieten vanmorgen weten dat het indienen van de petitie niet doorging. Daardoor moest hij een ieder afzeggen. Later op de dag bleek dat de petitie toch ingediend zou worden. Hij is van mening dat alles te maken heeft met het beleid dat tegenwoordig gevoerd wordt. “Actiegroepen moeten samen optrekken om hun doelen te bereiken”, geeft Hofwijks aan. Breidel daarentegen zegt dat de actie van de MSR-studenten niets te maken heeft met politiek. “We zijn gewoon studenten die opkomen voor onze rechten. We willen niet dat mensen het gaan linken met politiek”, besluit MSR-woordvoerder Breidel.

Door Richelle Mac-Nack

 

More
articles