Bridge Village geniet na twaalf jaar van kraanwater

Voor de bewoners te Bridge Village is het vandaag een heugelijke dag. Sinds het bestaan van dit project in 2004, kunnen de bewoners eindelijk van kraanwater genieten. Op het erf van Martha Muntslag aan de Dodostraat, werd vandaag de eerste kraan opengedraaid. Volgens Edmond Blufpand, hoofd Voorlichting bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), heeft de verkavelaar van dit project zich niet gehouden aan zijn verplichtingen om hoofdwaterleidingbuizen aan te leggen in de straten, waardoor deze alsnog aangelegd moesten worden. Muntslag is een van de initiatiefnemers die ervoor heeft gevochten dat het project aangesloten werd op het waterleidingnet. Ze vertelt dat het niet gemakkelijk is geweest al die jaren, de bewoners moesten al die jaren water opslaan in duro tanks. Muntslag noemt deze dag namens de overige bewoners dan ook een bijzondere dag.

“We hoeven niet elke keer meer in de duro tank te kijken hoeveel water er nog in zit, maar kunnen nu gewoon de kraan opendraaien voor en water. We zijn ontzettend blij.”

De hoofdwaterleidingbuizen zijn binnen enkele weken aangelegd door SWM. De overige bewoners dienen zo snel als mogelijk een aanvraag te doen , zodat ook zij op korte termijn water uit de kraan kunnen krijgen. Het aanvraagproces duurt maximaal zes weken, daarna krijgen de bewoners een offerte die ze binnen een maand betaald dient te worden, anders vervalt de aanvraag. Een aantal bewoners heeft al een aanvraag ingediend.

Blufpand zegt tegenover De West dat de SWM momenteel bezig is met de overname in de overige districten in de kustvlakte. In Coronie is de overname bijna rond. De huishoudens staan al in het SWM-bestand. Binnen afzienbare tijd zullen deze bewoners ook moeten betalen voor het water dat uit de kraan komt. In Commewijne is de SWM in een aantal wijken nog bezig met de registratie en meting, zoals in Palm Village. Saramacca en de overige districten zullen in de komende tijd ook aangedaan worden. Op Albina gaat het moeilijker, omdat zich daar een bronnenprobleem afspeelt. Er moeten nieuwe bronnen worden geboord, zodat de watervoorziening verbeterd kan worden. De bewoners in dat gebied hebben momenteel nog te kampen met een lage waterdruk. Er zijn nog een aantal projecten in voorbereiding die ervoor moeten zorgen dat de productie van water verhoogd wordt. De PR-man zegt dat deze projecten wat langer zullen duren, omdat ze afhankelijk zijn van internationale financiers.

door Kimberley Fräser

More
articles