SLM streeft naar professionaliteit en goede samenwerking

Een Memorandum of Agreement (MoA) werd afgelopen week getekend tussen de Amerikaanse Transport Security Administration (TSA) en de Burger Luchtvaart Veiligheidsautoriteit Suriname (CASAS). De ondertekening van de MoA stelt de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) in staat om weer non-stop vluchten te  mogen uitvoeren naar de Verenigde Staten (VS). Deze overeenkomst bevestigt de zogenaamde point of departure (LPD) en geeft aan dat Suriname het laatste punt van vertrek is, waarbij de security gegarandeerd is. Volgens Robbi Lachmising, directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), past deze samenwerking volledig in het streven dat de SLM thans wil naleven, de toekomst van onze vertrouwde carrier zal worden gegarandeerd, “professionaliteit en goede samenwerking wordt voorop gesteld”, aldus de directeur.

Veiligheid

Vandaag vind de eerste rechtstreekse ‘inaugurele vlucht’ naar Miami plaats. In het kader van dit heugelijk feit, sprak De West met Robbi Lachmising over verschillende brandende onderwerpen die thans met de SLM hebben te maken. Lachmising vertelde ten eerste, dat het idee om rechtstreeks te vliegen naar Miami niet van hem zelf komt, maar dat het geïnitieerd is door zijn voorgangers van de afgelopen periode. “Het probleem dat wij hadden met rechtstreeks vliegen, was dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten onze luchthaven niet veilig vonden om die rechtstreekse vluchten uit te voeren, vandaar dat wij altijd eerst vlogen via Aruba of Georgetown, maar het is altijd prettig voor vakantiegangers en zakenlui om rechtstreeks te kunnen vliegen naar Miami, omdat je daarmee tijd wint. Daarnaast is het natuurlijk voor het land Suriname erg prettig op internationaal niveau wanneer de Amerikanen jouw luchthaven veilig verklaren, dat het ook vertrouwen wekt bij passagiers, in bijzonder de internationale passagiers en ook bij andere maatschappijen die naar Suriname willen vliegen. Voor de SLM is het zeer prettig om te weten dat de airport veilig is, en daardoor hoeven wij geen bedenkingen te hebben, aangezien de Amerikanen erg strenge eisen stellen wat vliegveiligheid betreft”, aldus Lachmising.

De directeur vertelde over het vlieggedrag van de Surinaamse bevolking en kwam tot de conclusie dat je die groep kan verdelen in passagiers die regionaal vliegen en passagiers die vaker vliegen op de route Amsterdam. Met deze nieuwe rechtstreekse vlucht naar Miami, moet de SLM gaan kijken of de route een succes is en wat het gevolg is voor de andere routes. “Als in de komende periode blijkt dat de rechtstreekse Miami vlucht goed bezet is en de andere vluchten minder goed, gelet op de huidige situatie van de SLM ten aanzien van de rode cijfers, moeten wij gaan kijken of bepaalde vluchten die via Aruba en Georgetown lopen, worden verminderd. De SLM denkt niet eraan om deze vluchten totaal af te schaffen, omdat het makkelijker is om iets af te bouwen, maar heel moeilijk om dat weer op te bouwen. Maar alles hangt natuurlijk af van de bezettingsgraad van de vluchten”, stelt de directeur.

Toerisme

“Bij de Amerikanen gaan we ons concentreren op de gepensioneerden en de zakenlieden. De werkende Amerikaan heeft heel weinig verlofdagen, die gaan daarom niet naar Suriname komen.  De gepensioneerden zijn onze grootste doelgroep, want deze mensen gaan soms dertig dagen lang op een cruise vakantie. De SLM heeft daarom ook een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de Stichting Toerisme Suriname (STS). Deze samenwerking houdt in dat STS gaat zorgen dat er faciliteiten gecreëerd worden voor de toerist en de SLM zorgt dan voor vervoer. SLM is ook de eerst initiatiefnemer om toerisme te brengen naar Suriname in de jaren ‘80. Dat werd allereerst gedaan door het opkopen van de METS (Milieu en Ecotoerisme in Suriname).

Boeing en Airbus

Lachmising was al eerder directeur van de SLM. Hij noemt zijn eerste periode Lachmising één en nu zit hij thans in tweede periode, die hij lachend Lachmising twee noemt. Hij vertelt dan over de periode toen de Boeing werd aangeschaft, en zegt dat hij erg veel tijd heeft moeten besteden aan de instanties zoals CASAS om hen te overtuigen dat er geen sprake was van gevaren toen de eerste Boeing 737 werd ingezet op de regionale route. Thans onderhouden drie Boeing 737 onze regionale route. De Airbus die thans vliegt op de MID- Atlantische route Paramaribo- Amsterdam, is sinds 26 december 2015 operationeel bij de SLM. De directeur geeft tijdens dit gesprek aan dat de Airbus qua interieur niet is wat hij zou willen, maar dat het leasecontract is getekend voor drie en een half jaar en de SLM maakt er het beste van. Lachmising zegt ook dat zich ervan bewust is, dat passagiers niet helemaal tevreden zijn, maar zegt hij: “We gaan met deze machine voorlopig moeten vliegen”. De directeur geeft toe dat de SLM een afdeling nodig heeft, die zich bezighoudt met de aankoop en de aanschaf van een machine. “Voorheen werd alles gedaan door de KLM, maar nu moeten wij zelf onze vlootplanning gaan doen. Thans zijn er verontwikkelde plannen om vluchten in de regio uit te breiden, en ook als wordt gekeken naar de toekomst voor samenwerkingen met andere maatschappijen, is het goed dat je een eigen afdeling hebt die studies doet zodat je bij onderhandelingen sterk staat”, aldus Lachmising.

Samenwerking

De SLM streeft naar een goede samenwerking en is op dit moment in een vergevorderd stadium met de chartermaatschappij TUI. De gesprekken lopen al een tijdje en midden september zal Lachmising zelf de gesprekken oppakken. De samenwerking met TUI moeten ertoe leiden dat meer toeristen uit Europa een bezoek brengen aan Suriname. “De bedoeling is dat TUI een vlucht op de Mid-Atlantische route zal overnemen van de SLM, maar dat hangt af van de gesprekken”, aldus Lachmising. TUI is een Nederlandse chartermaatschappij die grote groepen reizigers naar vooral toeristische bestemmingen brengt. Het is een van de grootste chartermaatschappijen in Europa en opereerde tot oktober 2015 onder de naam Arke.

Ervaring

Lachmising zegt dat we ons snel vergissen in de business wereld. “We verwarren het persoonlijke met het zakelijke, je moet het zien net als de politiek. Wanneer je anders denkt dan de regerende partij, dan krijg je niets of je wordt op een zijspoor gezet. Als ik om me heen kijk naar de mensen waarmee ik samenwerk (want ik ben apolitiek), dan ben ik het niet politiek gelieerde voorbeeld dat benoemd is door deze regering op basis van mijn ervaring. ‘Wat Suriname naar mijn mening achterhoudt, is dat goede mensen die een andere politieke kleur hebben, thuis gezet worden, en het maakt niet uit van welke partij je bent. Ik zeg altijd: Robbi Lachimising is voorzitter van zijn eigen partij. Wanneer wij dat achterwege zouden laten, en gewoon het werk doen, los van het feit dat een ieder zijn eigen politieke kleur/mening heeft, dan zouden we elkaar kunnen helpen Suriname op te bouwen.”

Technische problemen Airbus A340

Honderden passagiers waren woedend toen een paar weken terug de vlucht van Amsterdam naar Paramaribo vice versa werd geannuleerd. De Airbus van de SLM was voor een A-check in Brussel. Door technische problemen die na de check waren ontdekt, werd het vertrek anderhalve dag uitgesteld. De passagiers werden de volgende dag met een ander toestel vanuit Amsterdam vervoerd, maar daarmee was de ellende nog niet voorbij. Door dichte mist op Zanderij moest het vliegtuig uitwijken naar Frans-Guyana. In plaats van vrijdag kwamen de reizigers toen zondag in Suriname aan. De reactie van de SLM-directeur hierop was, dat de SLM al met een oplossing is gekomen om dit soort calamiteiten te voorkomen. Tijdens de check up van de SLM-airbus zal het andere vliegtuig nu gewoon twee dagen langer worden gehuurd. “Zo voorkom je dat wanneer de airbus niet volgens afspraak af is, de vluchten toch ongestoord kunnen doorgaan. We willen hiermee voorkomen dat het imago van de SLM onnodig wordt geschaad”, zegt Lachmising.

-door Gladys Findlay-

 

More
articles