Strafrechtspleging vijf gerechtsdeskundigen rijker

Voor de strafrechtspleging was afgelopen vrijdag 22 juli een bijzondere dag. Dit hield de fungerende president van het Hof, Anand Charan het publiek en de gerechtsdeskundigen voor tijdens de beëdiging van vijf gerechtsdeskundigen, te weten: Daphne Breuker, Raj Jadnansingh, Vincent Lumsden, Randhirkoemar Nanda, Rudi Dwarkasing. Het gaat in deze om drie psychiaters en twee psychologen.

Mr. Charan wees de gerechtsdeskundigen erop dat in het verleden rechters en procespartijen nagenoeg altijd de conclusies van deskundigen overnamen. Hij gaf verder aan dat de opstelling tegenwoordig heel kritisch is en dat zij daarop moeten letten bij het uitbrengen van hun rapport. De procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday, gaf aan dat er vaker is gewerkt met zogenaamde ad hoc beëdiging van deskundigen. De stap voor vaste personen is bewust gedaan om zicht en ordening te brengen in de beschikbare deskundigen en tegelijk om in te staan voor hun expertise. Hij hoopt dat het Hof in de toekomst ook andere experts zal toelaten. Psychiater Rudi Dwarkasing zegt heel blij te zijn met de aanvulling van nieuwe collega’s. Er is een toename in de aanvragen van rapporten. Hij is jarenlang de enige geweest die de rapportages uitbracht voor Justitie. Het werk zal nu sneller worden gedaan. Het geheel werd afgesloten met de felicitaties aan deze gerechtsdeskundigen.

More
articles