Redenen waarom massage goed is

Er zijn verschillende redenen waarom massage goed is. Massages blijken erg gezond te zijn, omdat je minder snel ziek wordt, je slaapt beter en stress vloeit weg uit je spieren en hoofd. Het fysieke contact voelt goed aan en kan ook nog eens helend zijn. Bij partners wordt het vaker toegepast om elkaar te verwennen; de extra aandacht werkt ontspannend en haalt op die manier stress weg. Een relaxed gevoel verbetert de bloedsomloop. Daarom is het van belang dat je jezelf regelmatig verwent met een massage. Er zijn een verschillende typen massages, maar toch zijn de gezondheidsvoordelen hetzelfde.

Het masseren van het lichaam werkt ontspannend. Ook de geest raakt weer gestimuleerd bij een gebrek aan energie of vermoeidheid. Gespannen spieren en gewrichten worden weer flexibel. Voor mensen die sporten, zorgt massage ervoor dat de spieren een goede doorbloeding krijgen en opgewarmd zijn, zodat blessures voorkomen kunnen worden. Vervolgens kunnen massages pijnlijke spiersamentrekkingen tegengaan en afvalstoffen gauw laten verdwijnen. Bovendien worden de inwendige organen gestimuleerd: een buikmassage kan de spijsvertering bevorderen, evenals de lever en de nieren, zodat afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden.massage therapy 3

Uit diverse onderzoeken blijkt dat massage een zeer effectief middel is om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen. Daarom kunnen er verschillende redenen worden opgenoemd, waarom massages goed zijn voor de mens, zoals:

1. Massage versterkt het immuunsysteem
Massages verhogen je weerstand tegen ziektes. Je lichaam maakt namelijk meer witte bloedlichaampjes aan en het stresshormoon cortisol wordt verlaagd. Hierdoor is de kans op ziektes kleiner, omdat je immuunsysteem versterkt wordt.

2. Minder stress
Tijdens de massage concentreer je je niet op een specifiek onderwerp, je gedachten gaan naar nul. Bezorgdheid, slapeloosheid en depressie worden verminderd. Massages zijn heel effectief bij spanningsklachten en stress, omdat door massage de productie van stresshormonen verminderd. Het lichaam krijgt de gelegenheid om zich te ontspannen en te herstellen.
3. Betere slaapritme
Meestal val je na een massage sneller in slaap. Mensen die zich vaker laten masseren, hebben een beter slaapritme en slapen dieper. Tijdens een massage wordt namelijk serotonine aangemaakt, dat ervoor zorgt dat je beter slaapt.

4. Je zit lekkerder in je vel
Een gemasseerde huid ziet er meestal gezonder uit, want je lichaam wordt elastischer doordat spanningen in het bindweefsel worden losgekneed. Ook de doorbloeding in de huid wordt beter. Hierdoor krijgt de kleur en de uitstraling van je huid een enorme boost! Wanneer je je regelmatig laat masseren, ga je je ook op langere termijn lekkerder in je vel voelen.hoofd massage therapy

5. Gespannen spieren worden flexibel
Massage ontspant de spieren, omdat blokkades en spanningen losgekneed worden.

6. Het verwijdert afvalstoffen
Doordat de bloedcirculatie en de lymfevaten worden geactiveerd, kunnen afvalstoffen het lichaam sneller verlaten.

7. Betere ademhaling
Mensen gaan vaak dieper ademhalen, waardoor er meer verse zuurstof naar de longen en het hart gaat. Na het sporten wordt een snelle ademhaling vertraagd, zodat deze normaliseert.

Soorten massage
Er zijn verschillende soorten massages en verschillende manieren van masseren. Sommige methoden vallen samen en sommige hebben door de eeuwen heen elkaar beïnvloed. De van massagebewegingen worden aangepast aan de situatie en het individu. Het ene moment worden de handen gebruikt om iemand te kalmeren, spanning te verminderen, de andere keer om de bloedsomloop te stimuleren en vermoeidheid weg nemen. De verschillende soorten worden hier kort toegelicht: •

Bindweefselmassage
Onderliggende weefsels kunnen verkleefd raken met de huid, dit kan resulteren in een storing in het lichaam. De masseur kan deze verkleving weer los krijgen door te masseren en beïnvloedt zo de inwendige organen, spieren, gewrichtskapsel en bloedvaten.

Erotische massage
Wanneer partners elkaar op een ontspannende manier opwinden, spreken we van een erotische massage. De erotische massage behoort optimale ontspanning en sensuele opwinding te bereiken zonder de geslachtsdelen aan te raken.

Cosmetische massage
Een cosmetische massage behoort het uiterlijk van het lichaam mooier te maken. Een cosmetische massage is een massage die in een schoonheidssalon wordt uitgevoerd door een gediplomeerde schoonheidsspecialiste.

Hot Stone massage
Tijdens een Hot Stone massage worden warme stenen op en naast je neergelegd om het lichaam te laten wennen aan de warmte. Vervolgens wordt het lichaam ingesmeerd met olie om de stenen goed te laten glijden over de huid.massage therapy 1

Reiki massage
Een Reiki massage wordt toegepast om het immuunsysteem te versterkt, pijnen te verlichten, de gifstoffen af te voeren, en het lichaam te laten ontspannen zodat eventuele stress verdwijnt.

Reflexologie of Reflexzonetherapie
Bij deze massage worden de reflexpunten gestimuleerd op de voeten en handen. Er wordt ervan uitgegaan dat deze zones corresponderen met de verschillende lichaamsorganen.

Shiatsu massage
Is een manier van lichaamstherapie of massage die onder andere is ontwikkeld in Japan. Bij deze lichaamstherapie worden de duimen, handpalmen, en vingers zonder spierkracht maar met lichaamsgewicht gebruikt om druk uit te oefenen. Hierbij wordt door de behandelaar niet met spierkracht gewerkt, maar wordt het eigen lichaamsgewicht gebruikt.

Sportmassage
De term ‘sportmassage’ wordt gebruikt als verzamelnaam voor diverse verrichtingen, die sportmasseurs toepassen op sporters om hen een bestendige of betere sportprestatie te laten leveren of om hen te helpen bij het herstel naar volledige sporthervatting na een blessure.

Tantra massage
Tantra ontstond drieduizend jaar geleden in Indië. Een Tantramassage is een zeer tedere sensuele ontspanningsmassage, waarbij alle plekjes van je lichaam worden gemasseerd. Juist door de zachte en langzame strelingen krijg je meer contact met je lichaam, kom je dichter bij je gevoelens en kun je je geest verruimen. De geslachtsorganen worden op een subtiele wijze aangeraakt waardoor er seksuele energie wordt opgewekt. Deze energie stelt zowel mannen als vrouwen in staat om hun orgasme te intensiveren.massage therapy 2

Thaise massage
Thaise massage is meer dan 2.500 jaar oud en is een combinatie van rustige opeenvolgende bewegingen, acupressuur, reflexologie, energetische werking en stretching. Het geheel is heel ritmisch en meditatief. Dit alles gebeurt in losse gemakkelijke kleding op een mat die op de vloer ligt.

Zweedse massage
De Zweedse massage is een van de meest gebruikte massagevormen. Ook wel ‘klassieke massage’ genoemd waarbij gebruik wordt gemaakt van onder meer strijken, kneden en kloppen.

Bronnen: Esther Hak van LOTUS Massageschool, website: www.lotusmassageschool.nl, http://www.lotusmassageschool.nl/10-redenen-waarom-massage-gezond-is/ , http://www.engelen-levensvreugde.be/contents/nl/d274.html, http://www.wellness1926.nl/5-redenen-waarom-je-je-vaker-moet-laten-masseren/ , http://www.massageplaatsen.be/soortenmassage.html, https://nl.wikipedia.org/wiki/,

More
articles