VSB-directeur: `Crisis of niet, blijf aan productieverhoging doen’

Suriname laagste productieland in Caricom

Suriname heeft vergeleken met de andere landen in de Caricom, het laagste cijfer voor productie: -8%. Dit zegt Steven Mac Andrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vandaag bij de vervolgactiviteit van de workshop: `Tripartite Workshop on Improving Productivity and Competitiveness in Suriname’, welke vandaag plaatsvond in Hotel Krasnapolsky. Ongeacht de crisis waarin we nu verkeren, zullen bedrijven volgens Mac Andrew ernaar moeten blijven streven om hun productie te verhogen. Vandaar dat er stappen zijn ondernomen om in samenwerking met de International Labor Organization (ILO) en de Competitiveness Unit Suriname (CUS) het productiviteitsprogramma `Score’ te implementeren voor kleine en middelgrote bedrijven.

In mei werd deze workshop gehouden als algemene oriëntatie. Tijdens de workshop werden vijf modules van `Score’ breedvoerig uitgelegd door een vertegenwoordiger van het ILO, zodat de participanten een redelijk beeld kregen van wat ze mogen verwachten van `Score’. VSB en ILO gaan vervolgens op korte termijn een driedaagse workshop organiseren, waar zij heel gedetailleerd ingaan op het programma, dat als doel heeft productiviteit in kleine en middelgrote bedrijven te bevorderen. Alleen bedrijven die `Score’ willen implementeren in hun bedrijf, kunnen deelnemen aan de driedaagse workshop. Mac Andrew is ervan overtuigd dat het productiviteitsprogramma gaat helpen, het ligt aan de wil van de bedrijven om de methoden toe te passen. Er zijn volgens Mac Andrew een hoop uitdagingen waar Surinaamse bedrijven voor staan: de zeer lage productiviteit door lage arbeidsproductiviteit en met als gevolg dat de output in verhouding tot de input niet in balans is. De ILO heeft nog meer programma’s op het gebied van productiviteit. In een later stadium zal er hoogstwaarschijnlijk ook met deze programma’s worden gewerkt. De minister van Handel en Industrie (HI), Sieglien Burleson, gaf bij de opening aan dat er meer gewerkt moet worden aan de infrastructuur, roerende goederen en opties om middelen te lenen bij de bank om zo de productiviteit te bevorderen.

door Kimberley Fräser

More
articles