Bond PCS voert grimmige actie

De algemeen directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), Dayasankar Mathoera, is niet te spreken over de wijze waarop de personeelsbond van het PCS actie gevoerd heeft. Volgens Mathoera was de actie dusdanig dat de politie eraan te pas moest komen om de orde te handhaven. “De bond wilde druk uitoefenen op de directie en heeft het personeel van de keuken zover gekregen om het werk neer te leggen. Het gevolg was dat de directie genoodzaakt was om zowel gisteren als vandaag driehonderd porties aan te schaffen. Ook het zorgpersoneel heeft van zich laten spreken door het werk neer te leggen. Dit resulteerde in een situatie waarbij enkele patiënten in overstemming met hun familieleden huiswaarts werden gestuurd.”

De directe reden voor de actie is dat de salarissen en vakantiegelden nog niet zijn gestort. Mathoera zegt dat men nu aan het afronden is en dat de bank voor 12:00 uur de opdracht zal krijgen om de salarissen en vakantiegelden te storten voor het personeel. De directie van het PCS beschikt nog niet over alle gelden om artsen en specialisten uit te betalen en andere betalingen te verrichten. Volgens Mathoera is het geld dat men van de overheid heeft ontvangen SRD2.6 miljoen, er is nog SRD 1 miljoen nodig om de andere kosten te dekken. In het verlengde hiervan verzekert Mathoera dat dit wel in orde komt.

Voor wat de houding betreft van de bond naar de directie en patiënten toe, zegt Mathoera dat deze niet humaan is. “Men heeft de keuken lamgelegd en men had de in- en uitgangen ook geblokkeerd, terwijl er een patiënt was die naar het ziekenhuis moest. De politie moest er bij gehaald worden om de in- en uitrit te ontruimen. Men was echt onmenselijk bezig en dit gedrag keur ik ten zeerste af. Het personeel wordt meestal op de 25e van de maand uitbetaald en hoewel de betaling verlaat is, zegt de algemeen-directeur wel dat volgens de personeelswet de betaling tot en met de laatste dag van de maand plaats kan vinden. “De maand juli telt 31 dagen, het is nu 29 juli, zegt hij.” Mathoera is van mening dat de schade die de actievoerenden aan het PCS heeft toegebracht, niet goed te praten valt.

door Ivan Summerville

More
articles