IDB en World Bank moeten financieel onderzoek in Suriname verrichten

De samenleving weet niet in welke richting Bouterse 2 met het land gaat. Alles wordt duurder en de oppositie kan niet stil blijven zitten om het land bergafwaarts te zien gaan. De oppositie moet aan de IDB (Inter-American Development Bank) en de World Bank vragen om een onafhankelijk financieel onderzoek in Suriname te verrichten. Dit zegt politicus Chandrikapersad Santokhi aan De West.

Volgens Santokhi moeten de banken niet alleen geld aan Suriname lenen, maar ze moeten ook de corruptie en onderzoeksprogramma’s aan de orde stellen. Duidelijk moet zijn dat het geld dat aan Suriname geleend wordt, echt voor de ontwikkeling van het land gebruikt wordt. “Er is voor het financiële beleid van deze regering niet eens een transparant beleid dat uitgevoerd wordt. We willen transparantie met betrekking tot de begrotingen van de departementen en de inkomsten van de Centrale Bank van Suriname”, zegt Santokhi. De politicus vindt het van belang dat er duidelijkheid is over wat er met het staatsgeld gedaan wordt. Alleen op zo een manier kan men in staat zijn corruptie en verspilling aan te pakken.

De regering heeft veel gedaan, maar ondanks er veel gedaan is, is dit land niet welvarend. Daar dit niet het geval is, komt dat volgens de politicus doordat er sprake is van hebzucht. Santokhi: “De Staat Suri-name had heel veel rijkdom, denkend aan de inkomsten van olie en goud, maar de regering heeft behoorlijk misbruik van de financiële middelen gemaakt. Het misbruik is tot uiting gekomen door overmatige uitgaven, verspilling en corruptie. Dit alles heeft gemaakt dat de internationale reserve terug is gelopen. De regering heeft haar  kansen verpest en de kansen die er waren, zijn in feite omgezet in dreigingen op financieel en economisch gebied, waardoor Suriname in een crisis is terecht gekomen.”

Dit alles heeft geleid tot een toename van de criminaliteit, zelfmoordgevallen, prostitutie. Uiteindelijk weet de reging niet hoe het land uit deze situatie gehaald kan worden. Volgens Santokhi zit de regering in een persoonlijke crisis en dat alles werkt door naar de samenleving. “Het land heeft een regering zonder beleid en kan geen crisis beheersen. Er is geen leiderschap en  er is geen samenhangend programma om het crisisplan uit te voeren. Daarom is het van belang dat er een corruptie onderzoeksprogramma uitgevoerd wordt.”

-door Ivan Summerville-

More
articles