DE BOODSCHAP IS DUIDELIJK

Wij vroegen ons een tijdje terug af wat het resultaat zou zijn als er een opiniepeiling gehouden zou worden. Eigenlijk is dat wij verwachten een beetje uitgekomen. Wij hebben gezegd dat paars in elk geval heel zwaar zou terugvallen en dat het wanbeleid van deze regering, voer is voor de oppositie om hun positie verder te versterken. Het bureau Nikos heeft in de maand juni-juli aan duizend mensen gevraagd naar hun mening over de politieke situatie. De NDP heeft in mei 2015 in de hoofdstad maar liefst 49,3% van de kiezers achter zich gekregen. De naaste concurrent was V7 (VHP, NPS, Pertjajah Luhur, SPA, DA’91 en BEP) met 33,3% van de stemmen. Daarnaast kreeg de Alternatieve Combinatie 8,1% en DOE 6,8%. Het plaatje ziet er nu een stuk anders uit, waarbij 21% niet zou gaan stemmen.

In de tabel zijn degenen die niet gaan stemmen buiten beschouwing gelaten, omdat die normaliter ook niet naar de stembus gaan. De grootste groep kiezers (38%) weet nog niet op wie zij gaan stemmen en zijn dus zwevende kiezers.

De NDP trekt nog maar 17,5% van de kiezers. Deze partij verliest dus bijna twee derde van haar electoraat. De oorzaak hiervan moet vooral gezocht worden in de ernstige financiële crisis, waardoor de achterban flinke klappen heeft moeten incasseren.

Omdat de NDP zo is teruggevallen, is de VHP op dit moment in Paramaribo de grootste partij met 18,9% van de kiezers achter zich. Op de derde plaats komt de NPS met 11,7%. Van bijna 50% naar nog geen 18% geeft aan dat de NDP met meer dan de helft terugvalt in Paramaribo. Dat beeld zal mogelijk niet anders zijn in de districten, omdat de armoede en het wanbeleid het hele land treffen. Mensen zijn moe en boos, omdat de zaak helemaal aan de grond zit. De overeenkomst met het IMF werpt maar geen goede resultaten af en de verarming en inflatie blijven maar toenemen. Wij, van Keerpunt, zijn blij met de uitkomst van deze opiniepeiling, omdat dit een teken is dat het volk het begrijpt. U mag aannemen dat die ontevredenheid nog meer zal toenemen, omdat bij de vragen de kwestie van 148 en de rechterlijke macht kennelijk niet zijn meegenomen. De koers die de huidige president wenst op te gaan is nu glashelder voor de samenleving, dus de steun van 17,5% kan nu best wel veel lager zitten. Intussen is de onvrede binnen de NDP verder gaan groeien. Men vindt, dat Bouterse niet langer de juiste man is om de zaak te leiden. Wij hebben al gesteld dat de NDP zichzelf aan het vernietigen is. Door al die jaren systematisch andere politieke partijen via intriges te breken, is nu duidelijk dat straks iedereen zich gaat keren tegen de NDP. De eens zo machtige partij op 25 mei 2015 is in één jaar tijd zwaar achteruitgegaan. Ook schijnt men geen hoop meer te hebben in het leiderschap van DDB. Binnen de NDP zal men dit alles natuurlijk afdoen als nonsens of met schouderophalend maar het volk wordt gelukkig wijzer en wijzer. De laatste vergadering in Ocer was het al duidelijk dat men niets meer wil horen van het geklets van de paarse leiders.

More
articles