Collegegeld AdeKUS mag in termijnen betaald worden

Aan de studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zal er een mogelijkheid geboden worden om het collegeld niet in één keer, maar in termijnen te betalen. Dit zegt Robert Peneux, minister van Onderwijs. Hij zei voorts dat er gewerkt moet worden aan een bewustwordingsproces waarbij het duidelijk voor een ieder moet zijn dat gratis onderwijs tot het verleden moet gaan behoren. “Als we garant moeten staan voor kwalitatief onderwijs, is het duidelijk dat dit gepaard gaat met het investeren in de verschillende instituten”, zei hij.

Peneux vindt ook dat wanneer het collegegeld van de AdeKUS vergeleken wordt met dat van particuliere opleidingen in Suriname, het helemaal niets is.

“Die instituten vragen voor één collegejaar USD10.000 terwijl men van plan is om USD300 (SRD2100,=) te vragen voor een collegejaar aan de universiteit. De collegegelden van de AdeKUS zijn in vergelijking met die van de particuliere instelling helemaal niet hoog.”

De universiteit moet niet alleen de docenten, maar ook de verhoogde water- en electriciteitskosten betalen. Volgens de bewindsman moet er dus naar gekeken worden of het ministerie nog in staat is om de opleidingen gedeeltelijk te subsidiëren. Peneux benadrukt wel dat het verhogen van de collegegelden helemaal niets met de precaire financiële situatie te maken heeft. Dit is volgens de bewindsman een discussie die al jaren gevoerd wordt. “ We hebben de AdeKUS en het IOL veel gesubdieerd. Ze moeten nu op eigen benen gaan staan.”

Peneux zegt dat men, gelet op de huidige situatie, ook niet moet vergeten dat men nu niet meer te maken heeft met een koers van USD 1 op SRD 3, maar dat er nu sprake is van een koers van USD 1 op SRD 7,15.

door Ivan Summerville

More
articles