UNASUR bezorgd over situatie Suriname

De Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (UNASUR) maakt zich zorgen over de politieke, economische en sociale situatie in Suriname. Een topdelegatie van het regionaal blok heeft steun betuigd aan de regering om de situatie te boven te komen.

Secretaris-generaal Ernesto Samper van de UNASUR en de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Delcy Rodríguez, bevinden zich op uitnodiging van president Desiré Bouterse in Paramaribo om namens het regionale landenblok poolshoogte te nemen van de situatie in Suriname. Ze hebben verschillende ontmoetingen gehad en besprekingen gevoerd met de regeringsautoriteiten in Suriname. Ze lieten zich gisteren onder meer informeren over ‘problemen met betrekking tot de huidige politieke situatie die van invloed kunnen zijn op de macht in Suriname’, zoals is gepubliceerd op de website van BuZa Venezuela. Het Kabinet van de President heeft het bezoek van de delegatie in een persbericht bevestigd en summier toegelicht.

Rodriguez maakte haar aanwezigheid in Suriname wereldkundig via twitter, met tekst en foto’ s. Ze twitterde daarbij: ‘Having meetings with the president of Suriname, Dési Bouterse, and some ministers of his Cabinet’. In de delegatie vertegenwoordigt zij Nicolas Maduro, president van Venezuela en pro temporaire voorzitter van de UNASUR.

Bouterse werd bij de ontmoeting met de UNASUR-delegatie bijgestaan door minister Niermala Badrising van BuZa en een aantal ex-BuZa-ministers en adviseurs, onder wie Errol Alibux. Binnenkort zullen alle UNASUR-lidstaten worden geïnformeerd over de inhoud van de gesprekken.

Het nieuws over het bezoek is, hoewel niet vermeld door de Surinaamse autoriteiten, wel gepubliceerd door de internetkrant Carribean News Now, naast de publicaties door de Venezolaanse autoriteiten en minister Rodriguez.

COMITÉ-GENERAAL

Bouterse zal op eigen verzoek De Nationale Assemblee (DNA) morgen in een comité-generaal informeren over de vermeende constitutionele crisis. Een comité-generaal is een besloten vergadering met een strikt geheim karakter tussen het parlement en de president en of de regering over zeer delicate zaken. De inhoud van die vergadering is niet voor het publiek bestemd.

Daags na het besluit van de Krijsraadraad om de schorsing van de Decemberstrafzaak op te heffen, zodat het proces verder ongehinderd kan plaatsvinden, heeft Bouterse geen goed woord over voor de rechterlijke macht. Bouterse is namelijk hoofdverdachte in de 15-voudige moord van december 1982 in het Fort Zeelandia. Een in der haast aangepaste amnestiewet heeft het proces sinds 2012 opgehouden, omdat de Krijgsraad graag had gewild dat het Constitutioneel Hof een antwoord zou geven op de vraag of het parlement met die aanpassing van de wet geen inbreuk had proberen te maken in een lopend proces, iets dat door de Grondwet wordt verboden. Hoewel het Constitutioneel Hof in de Grondwet is genoemd, bestaat dat echter niet. Nu de Krijgsraad vier jaar heeft gewacht en het Constitutioneel Hof nog steeds niet is ingesteld, heeft de driekoppige kamer besloten dat de amnestiewet niet van toepassing is op de verdachten in dit proces. De zaak is hervat in de staat waarin het zich bevond toen deze in 2012 werd geschorst. Krijgsraadpresident Cynthia Valstein – Montnor heeft auditeur-militair Roy Elgin bevolen om op 30 juni aanstaande zijn requisitoir te presenteren met betrekking tot Bouterse en de meer dan twintig medeverdachten, onder wie hooggeplaatste militairen, ex-militairen, politici en andere invloedrijke personen.

More
articles