CRIMINALITEIT WORDT NIET AFGEDAAN MET VERZOENING

Niemand solt met de wet, althans niemand doet dat ongestraft. Deze stelling geldt voor de gewone ambtenaar, voor de tuinman en de taxichauffeur, maar evenzo voor de bedrijfsleider, de miljonair en de president. KEERPUNT kon daarom niet anders dan een diepe zucht van opluchting slaken toen de Krijgsraad donderdag (9 juni 2016) bekend maakte dat de gewijzigde amnestiewet uit 2012 niet langer een barrière zou vormen voor de voortgang van de vervolging van de meer dan twintig verdachten van de Decembermoorden. De hoofdverdachte, nu president, was in december 1982 als dictator oppermachtig en waande zich boven de wet, een schijn die hij sinds 2010 opnieuw probeert te wekken. De overige verdachten doen alles eraan om aan hem te kleven en op die manier te profiteren van zijn verwerpelijke onschendbaarheid, voor het leeuwendeel gebaseerd op zijn beleid om tegenstanders vrees in te boezemen.

Zo trots als KEERPUNT was op de Krijgsraad, zo teleurgesteld is zij op de gewezen volksvertegenwoordiger Ricardo Panka. De NDP-politicus en uitgesproken Boutist, zei kort na het besluit van de rechter dat “het pad van verzoening niet moet worden verlaten.”

Beste Panka, niemand hoeft zich te begeven op het pad van verzoening. Dat zou overigens een ondoenlijke weg zijn. Het proces concentreert zich namelijk rond meerdere criminele daden waaronder onrechtmatige vrijheidsberovingen, mishandelingen en moorden. En uitgaande van het beginsel dat een kettingrover en inbreker zich bij de rechter moet verantwoorden, is het meer dan logisch voor elk weldenkend schepsel dat voor deze delicten geen mildere aanpak geldt. Conflicten worden afgedaan met verzoening, criminaliteit wordt afgedaan met een strafzaak. Jammer dat een man die jarenlang heeft gediend als wetsmaker in de functie van parlementariër, tegen beter weten in een valse campagne voert.

Maar het is toch niet verrassend. Panka was in 2012 een van de indieners van de aangepaste amnestiewet, die uiteindelijk in ijltempo met een NDP-meerderheid in De Nationale Assemblee werd aangenomen. Het doel daarvan was om de rechterlijke macht te verhinderen voort te gaan met de vervolging van NDP-leider Bouterse. De nieuwe wet zorgde voor een hinderlijk oponthoud in het proces, onrust en verdeeldheid in de samenleving en veel schade aan het rechtsgevoel onder de burgerij. Gelukkig, zo lankmoedig als het recht zelf is, heeft zij de aanslag met het verloop van de tijd doorstaan, en staat zij ondanks alles fier, een overwinning van het recht. Dankzij deze overwinning kon de Krijgsraad gisteren met stelligheid de altijd al verwerpelijke amnestiewet, opzij schuiven.

Het wachten is nu op het requisitoir van de auditeur-militair tegen allen tegen wie het Openbaar Ministerie wettig en overtuigend bewijs meent te hebben in het bloedbad in het Fort Zeelandia.

KEERPUNT roept iedereen op, van verdachten en hun ondersteuners tot nabestaanden en getuigen, en van gewone burgers en journalisten tot politici en juristen, om zich bij voorbaat te verzoenen met welke uitspraak dan ook die uit deze zaak zal rollen. Dat is per slot van rekening de zin van de rechtspraak in een geciviliseerde samenleving. Als Panka zich met die gedachtegang kan verzoenen, dan kan KEERPUNT zich wellicht met hem verzoenen.

More
articles