WIE ZOU DE KOERS WEER LATEN DROPPEN?

Iets langer dan een maand geleden zei de president van ons land dat hij hoogstpersoonlijk ervoor zou zorgen dat de koers omlaag zou gaan. Sterk omlaag zelfs. Deze zelfde man had in 2010 ook al gezegd, dat hij de koers toen beneden SRD 2,80 voor de dollar zou brengen. Niks daarvan is waargemaakt. De man houdt het volk steeds voor de gek en ziet kans een paar leeghoofden en lichtzinnigen steeds te pakken. Toch zijn er vreemd genoeg mensen die om een portie bamie en een SRD 50,- geloven in de zoete praatjes van ons staatshoofd. Met de houding en handeling van de regering de vorige week inzake de stroomtarieven, heeft het kabinet nu openlijk gesolliciteerd naar een korte zittingsperiode. Overigens was dit allang het geval, maar nu zijn alle ingrediënten om via dialoog te komen tot oplossingen voor de energietarieven, de grond ingeboord. Alle partners voelen zich bedonderd. Wij hebben de vorige keer de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) nog gewaarschuwd voor hun hypocriete houding. Men wilde alsmaar doorpraten met de regering en de groep heeft uiteindelijk de zaak door de keel gedrukt gekregen. Alle gerenommeerde bedrijvenvertegenwoordigingen, zoals de Akmos, VSB en Asfa, zijn zwaar teleurgesteld.

Ook de grote vakcentrales als de C-47 en de andere bekende arbeidsvertegenwoordigingen, hebben hun standpunt kenbaar gemaakt. Dit pikken ze niet. De president was een dag voor de eerste grote protestmanifestatie op de radio met het doel de mobilisatie te breken. Het heeft averechts gewerkt. Duizenden mensen gingen de straat op om hun misnoegen over het wanbeleid te uiten. Wie de president nog steeds niet goed kent, moet weten dat hij een meester is. Een meester in het zaaien van verdeeldheid. Dat heeft hij bij alle politieke partijen gedaan en hij doet dat nog steeds onder delen van het volk. De man belooft, maar is niet in staat zijn beloften waar te maken. Een ander punt waarin hij goed scoort, zijn zoete praatjes. Velen trappen hierin. Intussen is het duidelijk dat de president niets realiseert wat hij zegt. Nog even enkele staaltjes van deze man:

1.Hij zou als DNA-lid het verschil maken. Het verschil is dat zijn lidmaatschap werd ingetrokken, omdat hij nooit kwam opdagen.

2.Wij zouden een nieuwe Highway krijgen. Die kwam er maar niet.

  1. De spoorweg werd met veel fanfare aangekondigd. Die kwam er nooit.
  2. Wij zouden zonder dievenijzer naar bed gaan. In de praktijk is het aanbrengen van dievenijzer helemaal niet genoeg voor de veiligheid.
  3. De bruggen over de Corantijn- en de Marowijnerivier zijn nooit gekomen.
  4. De koers zou sterk omlaag gaan. De realiteit leert ons dat de wisselkoersen elke dag naar boven schieten.
  5. De nationale munt zou stabiel blijven. Wij weten intussen dat de SRD meer dan 60% in waarde is afgenomen. De monetaire reserve is als sneeuw voor de zon verdwenen. De realiteit is dat er geen deviezen zijn tegen de koers waar de Centrale Bank melding van maakt. Dus is de zaak toch veel hoger dan wat wordt gezegd.

Dit zijn maar enkele staaltjes van de man die het volk elke dag voor de gek houdt. Het lijkt alsof hij elke keer zoekt naar een manier van ‘fa mo kis deng sma tide’. Jammer dat zoveel mensen alle vertrouwen in de man en zijn partij hebben gesteld. De 26 zetels geven een vertekend beeld van wat de partij allemaal pretendeert te hebben gedaan en wat zich werkelijk voordoet in het land. Wij zouden toch ook het tweede Dubai worden in de wereld? De paarse grappenmakers blijven leugens en sprookjes verkondigen in de hoop nog langer aan te zitten. Intussen is al bekend hoeveel geld is opgemaakt, terwijl niemand weet waaraan. De eens zo stabiele SRD is nu niks meer waard. Alle pionierswerk en innovatie die jaren geleden is gepleegd door Telting en co, is in één klap gewoon venietigd. En deze grappenmakers willen nog 5?

More
articles