WISSELKOERS STABILITEIT?

Iedereen is de afgelopen maanden genoodzaakt zwaar te besparen. Het woord `precair’ hoor je steeds vaker, en de uitspraak “a libi kon tranga, ala sani diri” enz. Sranan mans treffen thans noodzakelijke maatregelen om geld te besparen, door te bezuinigen op allerhande uitgaven. Om stroomgebruik te beperken, doen bepaalde supermarkten hun vrieskasten uit na sluitingstijd en weer aan bij opening, hetgeen een gevaarlijke ontwikkeling is. Gezinnen moeten ook denken aan alle extra kosten, die de afgelopen tijd door de overheid zijn geïntroduceerd. De prijzen in de winkels stijgen voortdurend, terwijl de salarissen van werknemers niet omhoog gaan. Wat er thans gebeurt met de consument, producent, distributeur en winkelier, is dat zij met minder moeten uitkomen. De bedoeling is, meer met minder te kunnen doen, in een tijd waarin de uitgaven groter zijn dan de inkomsten, bestaat er thans maar weinig keus. De koopkracht is gedaald, de prijzen zijn gestegen door de devaluaties van de SRD. Alles valt en staat thans met de niet stabiele wisselkoersen in ons land.

Zonder een mededeling vooraf te doen aan het publiek, werden de wisselkoersen afgelopen dinsdag vrijgelaten. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) liet pas woensdag j.l. in een persbericht weten, dat de wisselkoers vanaf dinsdag 10 mei, vrij is. Dus kortom, er worden geen valutaveilingen meer gehouden. Deze beslissing werd het afgelopen weekend genomen, waarbij het concept van een vrije valutamarkt wordt toegelicht, met de bedoeling dat er geen situatie van losbandigheid zal ontstaan. Ondertussen schoot donderdag de wisselkoers van onze commerciële banken wel naar SRD 6,35. voor 1 US-dollar. De parallelkoers ligt vandaag rond de SRD 6,50 voor de US-dollar. Hoe dan?? Want in hetzelfde persbericht geeft de CBvS ook aan, dat zij dag in, dag uit zal werken aan het bewerkstelligen van prijs- en wisselkoersstabiliteit. Wie houdt nu wie voor de gek? Had de Centrale Bank dit niet kunnen voorzien of voorkomen.? Na de introductie van de valutaveiling kon al worden voorspeld dat de valutaveiling onsuccesvol zou zijn met een steeds dalende hoeveelheid aan te veilen valuta en de alsmaar stijgende officiële wisselkoers. Dat de valutaveiling onsuccesvol bleek te zijn, werd helaas door de CBvS, met al haar binnenlandse en buitenlandse experts, pas na zeven weken ingezien en toegegeven. Het aanmerkelijk tekort aan deviezen bij de CBvS wordt ook als een van de hoofdredenen gezien voor het stopzetten van de valutaveilingen.

Er is op dit vlak totaal geen transparantie vanuit de monetaire autoriteiten of de regering. De SRD is sinds de valutaveilingen zijn begonnen, steeds minder waard geworden. De Centrale Bank van Suriname noteert voor donderdag een koers van SRD 6,356 voor de US-dollar. De indicatieve koers voor afgelopen donderdag was nog SRD 5,701. De officiële koers (dus de ontwaarding van de SRD) is in één etmaal met 65 cent toegenomen. Vandaag was de Centrale bankkoers SRD 6,422 voor de US-dollar.

R.S.B.

More
articles