Breeveld stapt uit commissie Terugroepwet

Carl Breeveld, voorzitter van de eenmansfractie van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), is vanmiddag uit de commissie gestapt die een initiatiefwet had ingediend ter wijziging van de Terugroepwet. Breeveld maakte zijn besluit kenbaar voor aanvang van de openbare vergadering met als hoofdonderwerp de behandeling van de ontwerpwet terugroeping volksvertegenwoordigers. Breeveld heeft zijn besluit in een brief toegelicht aan Jennifer Geerlings – Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA).

Volgens Carl Breeveld zijn er recentelijk gerechtelijke uitspraken gedaan op basis van de Terugroepwet en hoewel hij nog staat achter het initiatief, vindt hij het moment dat is gekozen voor de behandeling niet het beste.

Een rechter oordeelde vorige week dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) moet voorzien in de vacature die is ontstaan met het terugroepen van de coalitieleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, allebei dissidenten van oppositiepartij Pertjajah Luher (PL). De coalitie doet nu alles eraan om het tweetal in het parlement te behouden. Eerdere pogingen van het CHS om de terugroeping te voorkomen, zijn op de klippen gelopen. Zelfs na het laatste vonnis spande het CHS een kortgeding aan met het verzoek het vonnis niet te hoeven uit te voeren. De vordering werd afgewezen waardoor het CHS nog steeds verplicht is het vonnis uit te voeren. De initiatiefwet is een laatste strohalm van de coalitie om over de politieke boeg het parlementariërschap van Sapoen en Chitan te redden.

“Wij vinden dat er opeenvolgende rechtelijke uitspraken zijn gedaan die maken dat we in een heel ingewikkelde situatie komen. Vandaar dat wij menen dat we niet mee gaan in een politieke machtsstrijd. Wij willen wel de terugroep wijzigen, maar dit is niet het moment om de wet te behandelen”, zo verwoordde Breeveld zijn besluit.

Kort na de mededeling van Breeveld werd er door de oppositie om een schorsing gevraagd. Tijdens de schorsing sprak NPS-voorzitter Gregory Rusland met de aanwezige pers.

Hij zei dat Breeveld de hitte in zijn nek voelt en dat het een goede keus van hem was. Ook Abop-parlementariër Edward Belfort kwam aan het woord. Hij vindt het eveneens een goede stap: “Wanneer de rechter al een uitspraak heeft gedaan, dien je die te respecteren. En dit is niet het eerste vonnis, vandaar dat meneer Breeveld zich terug heeft getrokken. Het heeft voor een schok gezorgd bij de coalitie, maar ik vind meneer Breeveld een moedige man”, aldus Belfort.

door Ivan Summerville

More
articles