VHP nu democratischer, transparanter en moderner

De partijstatuten van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), die goedgekeurd zijn op het partijcongres van 31 januari 2016, zijn na goedkeuring door de president van de Republiek van Suriname, op vrijdag 22 april 2016 gepubliceerd in het advertentieblad van de Republiek Suriname. Daardoor zijn de statuten in werking getreden en hebben ze rechtskracht gekregen. De nieuwe statuten maken de VHP in zekere zin democratischer, transparanter en moderner. De veranderingen zijn sinds vorig jaar aangekondigd door partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi.

‘Er heerste een algemene drang naar politieke hervorming binnen de partij, met de gewijzigde statuten en goedkeuring is dat ingelost.

Met de goedkeuring van de gewijzigde statuten is er nu sprake van volledige moderniteit, democratie en transparantie binnen de politieke organisatie van de Vooruitstrevende Hervormings Partij(VHP).

De Partij onder leiding van voorzitter Chan Santokhi, heeft de manmoedigheid gehad om de partij te herstructureren. In deze tijd is het nodig dat je een omslag maakt van een klassieke naar een moderne politieke organisatie. Als partijleider heeft VHP voorzitter-Chan Santokhi de durf gehad om nieuwe structuren in het leven te roepen’, schrijft de PR-dienst van de VHP in een persbericht.

Volgens de heersende opvatting in de VHP is in het belang van de grootste oppositiepartij, kiezen voor de beginselen van moderniteit, democratie en transparantie, de enige weg om de doelen van de partij te realiseren.

De partij is nu overgestapt van het traditioneel politiek denken naar modern politiek denken en schept voor zichzelf een scala aan mogelijkheden om door de moderniteit haar politieke filosofie te veranderen.

De gewijzigde en goedgekeurde statuten dragen volgens de partij bij tot modernisering, transparantie, groei van democratie en internationalisering van de organisatie met behoud en verdere ontwikkeling van kennis middels nieuwe organen. Voorts is er doorgroeimogelijkheid van eenieder in de organisatie, vooral met name jongeren en gender.

Daarnaast legt het ook een beperking op aan het aantal termijnen dat personen in de organisatie functies mogen bekleden. Hierdoor krijgen andere capabele en competente leiders van verschillende disciplines ook de mogelijkheid om door te stromen op horizontaal en verticaal niveau met vernieuwing en verjonging.

Met de wijziging en goedkeuring van de partijstatuten is nu een nieuw tijdperk ingeluid voor de VHP waarbij het transformatieproces, dat ingezet is door het hoofdbestuur onder leiding van Santokhi, een duidelijk kader heeft middels regelgeving. Zichtbaar zijn de transformaties die hebben plaatsgevonden in de afgelopen periode binnen de organisatie, waarbij gedocumenteerde beleidsplannen en verantwoordelijkheden werden uitgedragen op basis van gedeeld leiderschap en collectieve inspanning van partijleden.

Merkbaar waren de verbreding van het sociaal-maatschappelijke en politieke draagvlak van de partij waarvoor de VHP verschillende commissies in het leven geroepen heeft ter realisatie daarvan. Kenmerkend zijn geweest de ontplooiing van diverse sociale, culturele en politieke activiteiten in stad, districten, binnen- en buitenland waardoor de visie en missie beter bekend werden bij burgers van Suriname en de internationale samenleving.

In de reeks van religieuze, seniore, jongeren, gender, wetenschappelijke en sportactiviteiten zijn er ook toekomstgerichte activiteiten geweest, zoals de Vision 2030 conferentie en de talrijke lezingen die gehouden zijn. Ter versterking van de democratie binnen de organisatie zijn verantwoordelijkheden verder gedelegeerd naar structuren binnen de districten en ressorten door middel van nieuwe structuren in de vorm van district en ressort coördinatieteams, gevolgd door de uitbreiding en verkiezingen van nieuwe kernen en kernbesturen. Ter internationalisering van de organisatie zijn nieuwe structuren in de vorm van VHP-kernen in verschillende landen opgezet.

Met de goedkeuring van deze statuten heeft het hoofdbestuur ook de opdracht gehad om verdere invulling te geven aan een aantal statutaire bepalingen die verder uitgewerkt zijn in het huishoudelijk reglement, dat intussen al ontwikkeld is en bediscussieerd wordt in alle structuren en lagen van de partij. Het eindresultaat van het huishoudelijk reglement dat voortvloeit uit alle discussies zal na behandeling ter goedkeuring gelegd worden aan het partijcongres dat op 7 mei 2016 gehouden zal worden.

Het hoofdbestuur acht hiermee alle beloftes te hebben ingelost die gepresenteerd waren in de beleidsdocumenten van de organisatie. De partij maakt zich nu klaar voor de nieuwe bestuursverkiezingen die op 3 juli 2016 gehouden zullen worden. Het bestuur hoopt, zoals door hen beloofd, een goed, sterk en breed gedragen bestuur te presenteren dat zoveel mogelijk een weerspiegeling zal zijn van onze samenleving.

VHP

More
articles