Justitia Pietas Fides MMMXXVI

– Korte metten. Na jaren is de Overheid er eindelijk toe overgegaan, een rap einde te maken aan de rommel bij het voormalig Veerplein aan de Waterkant in Paramaribo. Men was zovele malen gewaarschuwd, maar vreesde voor politieke en coalitionele repercussies van een bepaalde groep mensen, die zich aan God noch enig gebod stoorde. Betonblokken en weg met de abominabele Albina-taxihandel. Verkassen boyzzz. Is altijd van deze zijde voor gepleit. De politie kon er niets aan of tegen doen en werd gewoon uitgelachen en/of gewoon treiterend beschimpt. Dag in dag uit. Nu is het dan hopelijk allemaal voor eeuwig voorbij en kan het verkeer na al die kostbare jaren en verloren brandstof- ofwel energie hoeveelheden gewoon doorstromen, zoals dat in een geciviliseerd stadsonderdeel kan toegaan. Nu Albina nog.

– ‘U-turn’. Ze vinden het allemaal niet erg leuk of best, als het allemaal met nadruk wordt geconstateerd en gezegd…, maar Bouterse I & II kenmerkt zich gestadig met ongeremde voortgang, als te zijn de ‘U-turn government’ bij uitstek. Genomen beluiten moeten ‘tig-maal’ worden teruggedraaid of teruggenomen. Weinig doordachte zaken met retro-consequenties. Als men tenminste van enig geluk mag spreken, maakt een periferie dat in geringe mate mee of ontkomt dan weer enigszins geschonden aan de verpolitiekte malaise. Want ‘gewijzigde (beleids-) inzichten’ heeft menig carriereganger de pas reeds grof afgesneden, om puur politieke racune en ander wiswasi redenen. Vragen? ‘A no mi…, na hogerhand taki’. De weg naar de rechter of protest uit de vakbeweging, stak op termijn daar wel eens een stokje of balk voor. Zo ook in het geval van de onbeheersbare Telesur-onrust, die de ene na de andere jonker tot prins of koning bevordert, om dan weer van het voetstuk te mogen kukkelen. Helaas voor Maaltie, zal dat waarschijnlijk niet lukken…, gegeven het feit haar ontluistering goed werd voorbereid —na niet geringe beloering— van deze hooggeschoolde wetenschapper. Maar ja…, komt tijd komt ook wel weer raad bij een getroffen Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Onderdeel van een ministerie, waar al zoveel jonge wetenschappers en deskundigen plek moesten maken voor het mindere aan volksoriëntaties.

– Zo. Was het maar zo, dat men luisterde naar de Rekenkamer en de grondwettelijke positie van dat orgaan ook waardeerde of onderzoeksuitkomsten van het instituut onverlet in acht nam. Bevestiging van een teveel en een ongekende toename aan ambtenaren….? “En dan wat…”, hoor je ze stupide denken en zelfs roepen. De Overheid is de allergrootste werkgever en zo moet het ook blijven, want er is genoeg geinflateerd geld om uit te geven aan een ambtenarenapparaat, dan beter in een gracht terecht komen. Maar dan heeft men weer met een ander revolutie van doen. De Hoogie-boegeloooo.

– El Clasico. En misschien wel de meest emotioneel beladen wedstrijd die in Spanje voor en in 2016 is gespeeld. De winst van Real Madrid in Barcelona en de nagedachtenis aan een Johan Cruijff die vriend en vijand verraste met een toch nog onverwacht snel heengaan. Real Madrid versloeg zaterdagavond FC Barcelona in Camp Nou (1-2) en nam daarmee wraak voor de 4-0-oorwassing eerder dit seizoen in Madrid. De overwinning werd in de kleedkamer van Los Blancos nog eens extra gevierd met een teamfoto. Daarop veel lachende gezichten en gebalde vuisten. En, Cristiano Ronaldo in een witte onderbroek. http://www.ad.nl/ad/nl/1001/Sport/article/detail/4274837/2016/04/03/IJdele-Ronaldo-in-onderbroek-op-overwinningsfoto-Real.dhtml
– Cocaïne. Meer dan tien kilo. Daar gingen we weer. Drie verdachten en drie aanhoudingen op Zanderij. Drogatransport op het reisplan? Dubbele kofferbodem. Weer een bouwsteen die van de nationale soevereiniteit afviel.

– Zaventem. “One Love! One Heart!”, klonk het zondagmiddag op het Beursplein in Brussel. Daar kwamen meer dan duizend Belgen bijeen. Zij zongen liedjes om de slachtoffers van de aanslagen in Brussel te herdenken. De actie werd bedacht door de Vlaamse minister van Cultuur en werd georganiseerd door een aantal cultuurhuizen uit Brussel. Die wilden laten zien dat muziek “troost biedt en verbindt”. Onder begeleiding van een dirigent zongen de aanwezigen vijf nummers op het plein. Naast One Love van Bob Marley, kwamen ook Bruxelles van Jacques Brel en Moules Frites van Stromae voorbij.

– Hotter. Zondagmiddag rond 13.00 uur werd bij het KNMI in Eindhoven, de eerste 20 graden van dit jaar gemeten. Zo meldde ‘Weerplaza’. Later werd die temperatuur ook in De Bilt gehaald. Daarmee was het zondag, een officiële warme dag. Daarvan wordt gesproken, als het in De Bilt 20 graden is. De laatste keer dat het zo warm was in Nederland, kon op 03 november 2015 worden geregistreerd.

– Koorts. Een aantal zal koorts ontwikkelen. Ook zeer dichtbij huis. Een Panamese belastingfirma, heeft tal van miljardairs geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Daarover schrijven verschillende Europese media, waaronder Trouw en het Financieel Dagblad. Het bedrijf, Mossack Fonseca, zou veel vroegere en zittende staatshoofden als klant hebben. De BBC meldt dat er in totaal zo’n 72 staatshoofden betrokken zijn bij het schandaal. Naast Poetin worden ook de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak, de Libische oud-dictator Gadaffi en het Syrische staatshoofd Bashar al-Assad genoemd. Trouw noemt de Oekraïense president Porosjenko. In de bestanden van Mossack Fonseca komen ook 132 vroegere en huidige politici cq. bestuurders voor. Er worden daarnaast 29 miljardairs uit de Forbes 500 en 511 banken genoemd.

– Gelekt. Een deel van het onderzoek naar Willem Holleeder is uitgelekt. Het zijn passages uit een verhoor van 10 februari 2016. Het gaat om ongeveer de helft van het proces-verbaal. De pagina’s staan op de website vlindercrime.nl, die wordt beheerd door ex-crimineel Martin Kok. Het Openbaar Ministerie zegt dat de stukken authentiek zijn. Een aantal passages is onleesbaar gemaakt. Justitie noemt het lekken ongehoord en schadelijk voor het onderzoek, omdat getuigen nu mogelijk beïnvloed worden door de informatie uit de stukken. Daarom begint het OM een onderzoek naar het lek.

– Gun. Gewapende agenten in onopvallende kleding moeten Franse treinen binnenkort gaan beveiligen. De agenten zijn bevoegd om te schieten en zullen op sommige trajecten meereizen met passagierstreinen, zo maakte de voorzitter van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF zondag bekend.

– KLM. De Nederlands-Franse KLM, hervat woensdag de vluchten van Schiphol naar de Brusselse luchthaven Zaventem. Het gaat om de vluchten KL1721 en KL1722, meldt de luchtvaartmaatschappij. Het vliegveld in Brussel werd op 22 maart jl. getroffen door terreuraanslagen. De luchthaven is zondag gedeeltelijk heropend. KLM heeft voorlopig toestemming één keer per dag op en neer naar Brussel te vliegen. De luchtvaartmaatschappij zal contact opnemen met passagiers over hun boeking en de veiligheidsmaatregelen. Na de aanslagen zijn de veiligheidsmaatregelen op het Brusselse vliegveld, flink aangescherpt.

– Sepa. VIDS informeert granman Velantie over vonnis. En dan? Separatisme in de Republiek Suriname? Bij God en in Wi Sranan is heden ten dage van alles mogelijk.

More
articles