Staatsolie stuurt 55-plussers met vervroegd pensioen

De directie van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. bereidt zich voor om medewerkers van 55 jaar en ouder met vervroegd pensioen te sturen. In verband hiermee worden er al ruim twee weken gesprekken gevoerd met de Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname  (SWOS).  Enit Bergval, PR-officer bij Staatsolie, zegt in een gesprek met De West dat niemand gedwongen zal worden om gebruik te maken van de regeling die zal worden aangeboden aan de 55-plussers. De medewerkers in die leeftijdscategorie zullen zelf mogen kiezen of ze de regeling accepteren of niet.

Zij die het aanbod niet accepteren, mogen gerust blijven werken tot hun zestigste om daarna normaal met pensioen te gaan.

Bergval zegt dat in deze fase de bond en directie de nodige gesprekken voeren. Deze maatregel is bedoeld om het bedrijf gezond en weerbaar te maken tegen de achtergrond van de minder gunstige economische omstandigheden in het land.

Het is vooralsnog niet duidelijk welke voorzieningen er getroffen worden voor het personeel dat van deze regeling gebruik wenst te maken. Er is nog geen informatie beschikbaar, worden omdat de gesprekken nog gaande zijn.  “Directie en bond moeten goed overleg voeren om zo een regeling in te voeren. Het gaat in deze tevens ook om een heftige bezuinigingsmaatregel.”

Vorige maand had de directie van Staatsolie ook al als ‘noodmaatregel’ bekendgemaakt dat de vakantiegelden die in 2015 zijn opgebouwd, pas in juni 2016 uitbetaald zullen worden.

Ook de extra vakantietoelagen en jubileumuitkeringen van dit jaar worden eerst in de tweede helft van het jaar uitbetaald. De huidige cashpositie van het bedrijf noodzaakt tot verdergaande maatregelen.

Eerder heeft het bedrijf al verschillende maatregelen doorgevoerd om de efficiëntie te verhogen, de kosten te verlagen en het operationeel budget te verminderen.

-door Ivan Sumerville-

More
articles