Cayenne onderschept 53 kg cocaïne

Het vliegveld in Cayenne heeft hoogstwaarschijnlijk afgelopen zondag, eerste paasdag, een nieuw record behaald. Tijdens een controle op bagages, zijn douane ambtenaren gestuit op maar liefst 53 kilo aan cocaïne verborgen in drie koffers. De passagiers zijn aangehouden alvorens zij het vliegtuig hebben kunnen nemen naar de havenstad Marseille.

Het gaat waarschijnlijk om een van de grootste vangsten van de afgelopen tien jaar door de douane in Frans-Guyana. Het is zondag 27 maart.

Terwijl passagiers zich bij de balie aanmelden en anderen wachten om in te kunnen stappen voor hun vlucht naar Parijs-Orly, loopt een hond van de douanediensten van het vliegveld Félix Éboué op de lopende band snuivend naar eventuele verdovende middellen. De hond heeft zich in het verleden vaker bewezen. Deze zondag is voor hem dus een routinedag. Na enkele minuten te hebben gelopen, stopt hij en blijft zitten bij een koffer. Jackpot!cocaine drugssmokkel cayenne 3

`De speurhond van de douane heeft de koffer van een passagier van de vlucht Air France richting Parijs-Orly om precies 18h25 gespot’, verklaarde later de procureur van de republiek in Cayenne via whatsapp.

De koffer wordt opzij gezet en geopend om de inhoud ervan te verifieren. De douanebeambten ontdekken 17 kilo cocaïne verwerkt in met folie gewikkelde pakketten. Om de hond op een dwaalspoor te zetten, hebben de verdachten nog eens kampfer gel en zwarte peper gesmeerd op de verpakking, maar dat heeft blijkbaar niet geholpen. De eigenaar van de koffer wordt gelijk aangehouden en verhoord. Al snel wordt duidelijk dat twee andere personen betrokken zijn bij de operatie. Ook zij worden aangehouden en hun koffers worden in beslag genomen.

In totaal vindt de douane maar liefst 53 kilo cocaïne. Met een straatwaarde van 40.000 euro per kilo komt de verkoop van dit spul neer op een waarde van 2,12 miljoen euro.

De verdachten blijken een vader, zijn zoon en de vriendin van de zoon te zijn. Alle drie zijn afkomstig uit de Franse zuiderlijke havenstad Marseille. Volgens Eric Vaillant, de procureur belast met deze zaak, was de vader, een ondernemer, slechts op bezoek in Frans-Guyana met zijn zoon. Hoe zij aan de 45 cocaïnestaafjes zijn gekomen, zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Wel is duidelijk dat het drietal het vliegtuig moest nemen naar Parijs voor een doorreis naar Marseille.cocaine drugs cayenne 2

“De mensen die dit soort operaties proberen, zijn best wel vrijpostig, zeker als je bedenkt dat de douane vrij actief is op het vliegveld en de speurhonden constant bezig zijn”, verklaarde maandag een vertegenwoordiger van het parket die maar niet kon begrijpen dat mensen alles op alles zetten om via het vliegveld drugs te transporteren ondanks dat velen door de mand vallen.

De zaak is overgedragen aan de juridische politie in Cayenne om verdere informatie te achterhalen.

Overige records in Frans-Guyana

Juni 2008, twee mannen uit Marseille worden aangehouden met 36 kilo cocaïne. Zij kregen ieder 7 jaar celstraf.

Juni 2015, adjudant David Rousselin wordt aangehouden met 27 kilo cocaïne, hij moet nog worden veroordeeld.

Maart 2015, Sydia Bass en Léo Foué worden aangehouden op de weg tussen Saint Laurent en Cayenne. Zij vervoeren 24 kilo cocaïne. Zij krijgen respectievelijk zeven en vier jaar celstraf.

More
articles