Als er niet snel een oplossing komt, stopt per woensdag voorlopig de behandeling voor de bijkans 240 patiënten van het Nationaal Nierdialysecentrum (NNC). De reden: er is totaal geen materiaal voorhanden om de patiënten te dialyseren. Geld om materiaal lokaal te kopen, is er niet.
En zelfs als deze financiële middelen wel loskomen, zal de situatie in ieder geval voor de korte termijn onopgelost blijven. De overige nierdialysecentra zijn bijkans door hun eigen voorraden heen. Materiaal voor hun eigen cliënten is er wel, maar niet om te ‘lenen’ aan het NNC, dat al zeker een half jaar met behulp van collega dialysecentra, haar tekorten opvangt.
Het voorraadtekort is ontstaan door betalingsachterstanden aan de Belgische leverancier van de benodigde materialen. Inmiddels is deze betalingsachterstand ingelopen.
Hét NNC is het enige nierdialysecentrum dat afhankelijk is van gelden van de staat Suriname, die via het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), aan het NNC worden toegewezen.
De overige nierdialysecentra krijgen hun gelden rechtstreeks van de verzekeringsmaatschappijen, waardoor ze het probleem van het NNC niet kennen. Dat terwijl het NNC het grootste aantal patiënten kent van alle nierdialysecentra in Suriname.
Landelijk zíjn er nog geen zevenhonderd patienten. Daarnaast is het NNC het enige centrum met personeel dat voldoende gekwalificeerd is in geval van calamiteiten.
Vrijdagochtend werd door de leiding van het NNC aan de Patiëntenraad meegedeeld dat tot zaterdagmiddag kon worden gedialyseerd. Na wat telefoontjes over en weer is het gelukt ervoor te zorgen dat patiënten tot dinsdag zijn verzekerd van behandeling.
Voor de voorzitter van de Patiëntenraad van het NNC, Ruben Rozendaal, is deze situatie stressend. Te vaak heeft hij in de achterliggende maanden voor zulke situaties gestaan. Telkens was er net op het laatste moment een oplossing, maar nu lijken de mogelijkheden uitgeput.
Rozendaal: “De behandeling stopt dinsdag. Er is geen materiaal meer. Naar ik heb begrepen is maandag een container met materiaal aangekomen, maar hoe snel is deze container ingeklaard? Oftewel, vanaf woensdag is onze behandeling niet gegarandeerd. ”
De Patiëntenraad voorzitter maakt zich grote zorgen. Een structurele oplossing moet nu komen. “Als er niet snel een oplossing komt, is het wachten op de eerste doden.”
Rozendaal legt uit dat de andere centra niet langer materiaal aan het NNC kunnen lenen. Dat hebben ze in het voorbije halfjaar gedaan en nu zijn de voorraden uitgeput.
Bovendien loopt het met hun eigen bevoorrading niet zo lekker. “Een boot met spullen van een van deze centra ligt nu al een week in de haven”, legt Rozendaal bezorgd uit.
Rozendaal vervolgt: “Er moet in feite drie maanden aan voorraad zijn. Nu is de voorraad van het NNC nul. Pas juni is de voorraad van het NNC op orde. En dat is alleen als de overheid de leverancier op tijd blijft betalen.”
Op een vermoeide toon voegt Rozendaal eraan toe: “De manager van het NNC heeft vrijdagmiddag een sluiting van het centrum deze zaterdag kunnen afwenden, omdat hij toch voor tweeëneenhalve dag materiaal heeft kunnen lenen her en der. Het is allemaal veel te spannend dit. Het stresst ons geweldig.”
Namens deze,
Ruben Rozendaal
Titia Gunther- Ajadeen
Robby Pardi
Wilfred Tjitrotaroeno
De Patiëntenraad van het NNC.