Justitia Pietas Fides MMMXXI

– Kaping. Een vliegtuig wordt gekaapt en komt uiteindelijk neer in Larnaka. Nederland is gealarmeerd, dat na de terroristenaanval in Brussel, ook hier weer een Nederlander het slachtoffer dreigt te worden. In de loop van de dag werden grote delen van het passagiersaantal vrijgelaten en kwam de vermoedelijke kaper, na enige tijd met opgeheven handen uit het vliegtuig richting veiligheidstroepen.

– Rotterdam. Burgemeester en wethouders van Rotterdam spreken hun waardering uit over inlichtingenwerken en gewapende machten die een Franse terreurverdachte in hun stad wisten te pakken en isoleren. De samenwerking tussen verschillende geheime-/inlichtingendiensten in Europa, krijgt langzaam gestalte. De Amerikaanse justitie adviseert indringend om alle diensten op elkaar af te stemmen, na de ervaringen van 9.11. Ervaringen waarbij diensten langs elkaar heen werkten, geïdentificeerde verdachten onder de radar bleven en de kans kregen vier verkeersvliegtuigen te kapen en simultaan te vernietigen, met duizenden in het World Trade Center van Manhattan – New York N.Y.

– Brammetje. Voormalig gekwetst advocaat van Desi Bouterse en van het tableau geschrapte raadsman, vertelt na de Pasen 2016 een nieuwe kans te kunnen maken bij een willekeurig gerechtshof. Daar ook te mogen pleiten. Bericht luidt als volgt: ‘Voormalig strafpleiter Bram Moszkowicz (56) keert mogelijk terug in de rechtszaal, dat zegt hij in een interview met HP/De Tijd’. Moszkowicz werd in 2012 door de tuchtraad geschrapt van het tableau. Hij mag zijn beroep van advocaat voor de rest van zijn leven niet meer uitoefenen. In het interview onthult Moszkowicz zijn vermoedens van opzet achter de beëindiging van zijn carrière als advocaat’. Zijn contacten met Bouterse legden hem geen windeieren, eerder beklagenswaardige publiciteit.

– Els. Zij kwam in 2000 naar Suriname, bij 25 jaar staatkundige onafhankelijkheid om de Nederlandse kroon en regering te vertegenwoordigen. Els Borst werd na een D’66 congres in 2014 vermoord. De schok in februari 2014 was groot. Voormalig D66-minister Els Borst blijkt in de garage van haar huis in Bilthoven met messteken om het leven te zijn gebracht. Lange tijd tast de politie in het duister over wie er achter de moord op de 81-jarige oud-politica zit. De zaak wordt opgelost als psychiatrisch patiënt Bart van U. bijna een jaar later zijn zus doodt in hun gezamenlijke woning in Rotterdam. Ook zij wordt neergestoken met een mes. Kort nadat de politie Van U. hiervoor heeft gearresteerd, blijkt zijn DNA overeen te komen met het materiaal dat is gevonden bij Els Borst. Bart van U. Staat op dinsdag en woensdag terecht voor de strafrechtbank van Rotterdam.

– Speculatief. Er wordt aangegeven, dat de veilingkoers misschien bij de volgende verkoopmodule, vijf tot tien SRD cent lager zou kunnen gaan liggen. “Is that all…?”. Dat is nou weer een patent op koffiedik kijken. Dan moeten corrupte cambiohouders, ver buiten iedere bancaire deur worden gehouden en de productie-eenheden cq. economisch positief genererende entiteiten, prioriteit krijgen. Bovendien moet er gedacht worden aan afroming van de nu circulerende mega geldhoeveelheden. De Staat moet wel de schulden betalen van geleverde productie. En het arsenaal aan mogelijk nevenschikkende maatregelen per ommegaand inzetten. Bezuinigingen op ieder niveau en reeds uitgezette gelden aan staatsonderdelen evalueren. Pas op…, Miskin en Hooghart luisteren mee! Desnoods meteen teveel uitgezette middelen terugnemen en conserveren voor stringenter bepaalde doelen. Daar vallen snoepreisjes niet onder.

– Duo. Na regen komt zonneschijn. Klaarblijkelijk is dat op Cuba nog niet helemaal doorgedrongen of in het verziekte brein van Fidel gesetteld. Bij hem is het enkel: ‘…na zonneschijn, komt regen, zondvloed of een hartaanval…’. De hoogbejaarde Castro vond het maar niets, dat zijn broertje Raoul toestemming verleende, dat Air Force One over Havanna scheurde en de Amerikaanse president Obama een ‘field day’ had, tussen de vijf decennia lang gegijzelde Cubanen. Het is de hoogste tijd, dat ook Fidel de ultieme keuzes maakt, voor daarbij geholpen te worden.

– ‘Sori’. “A sori keba”. Alleen als een familielid van een Surinaams staatsburger in het buitenland aantoonbaar/-wijsbaar overlijdt, kan een voorbeeld worden gesteld en een noodpaspoort door de Staat Suriname worden uitgeschreven. Er zijn geen legitieme porties aan voorraad meer. Problemen met de Canadese leveranciers. Als dat alle problemen waren waar de Surinaamse mens mee van doen heeft, dan kan dit geintje er gerust nog wel even bij om de vrijheid van staatsburgers, verder terug te dringen. Want daar heeft het weer alles van! Geen reisdeviezen, geen ticketgelden, geen productie en of valuta-eenheden, geen reisdocumenten…, absoluut geen legitieme regering.

– Nier. Naast de schaarste aan paspoorten dreigt nu ook incubatieapparatuur voor de nierdialyse het vlot te laten afweten in de Republiek Suriname. Honderden patiënten in gevaar gebracht, leest een bericht op een lokale website. Een Belgische leverancier, werd niet tijdig betaald.

– EBS. Recentelijk werden de statuten van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) gewijzigd en dan een opmerkelijk aanvullend verhaal in ‘De Ware Tijd’, dat er een nieuwe NV zal worden opgericht of virtueel al zou bestaan. De NV bestaat reeds en is door de zoon van Ramon Abrahams opgericht en gepubliceerd, blijkt bij navraag. Voor nader verhaal: http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/03/29/nog-waas-over-nieuwe-nv-van-ebs/

– Voor het Belgische parlement in Brussel, geldt sinds zondagavond opnieuw het hoogste dreigingsniveau. Dat zei parlementsvoorzitter Siegfried Bracke dinsdag. Dat betekent dat de dreiging ‘zeer ernstig en imminent is’. Bracke zei er niet bij, wat de reden is voor de verhoogde alertheid. De maatregel houdt onder meer in dat veiligheidsmedewerkers kogelwerende vesten dragen. Het dreigingsniveau in België werd donderdag, twee dagen na de bomaanslagen in Brussel, verlaagd van vier naar drie, het op één na hoogste peil. In het Europees Parlement in Brussel geldt inmiddels weer alarmniveau geel, het op twee na hoogste. Dat houdt nog wel in, dat er extra toegangscontroles zijn. Ook mogen niet meer dan honderd mensen aanwezig zijn bij bijeenkomsten. Het aantal evenementen wordt beperkt om zo snel mogelijk te kunnen reageren als er iets gebeurt. Samenscholingsverboden…, dus! Bekend fenomeen onder het militaire juk, dat Surinamers jarenlang gijzelde.

– UAS. In Amerika een nieuw schandaal. De campagneleider van Donald Trump werd gearresteerd en voor enkelvoudige mishandeling door de lokale justitie in Florida om de oren geslagen.

– Molen. ‘Wan tu drie…, a molen na fu wi’. Het meelconcern “De Molen” ziet wel wat, middels het in private hoedanigheid overnemen en exploiteren van de cassavemolen die door totaal ondeskundig management en aan appendicitis lijdende aanhangsels te Zanderij-I werd geplekt, vervolgens een vroege dood dreigt te sterven.

– ‘Wrong guy’. De Belgische federale politie heeft inmiddels 51 tips gekregen over de ‘man met het vissershoedje’. Dat is de man die vorige week dinsdag met een bagagetrolley vol explosieven op het vliegveld van Brussel liep naast de twee terroristen die zich daar opbliezen. De politie zette maandag bewakingscamerabeelden van de drie online en vroeg het publiek om informatie. Later op de dag werd de donderdag opgepakte Fayçal C. vrijgelaten. Hij was volgens diverse Belgische media de man met het hoedje, maar hij bleek gewoon thuis te zitten ten tijde van de gruwelaanslagen.
De taxichauffeur die het drietal op de luchthaven had afgezet meende C., een activist en freelance journalist, te mogen herkennen. C. is volgens zijn advocaat echter onschuldig. De zoektocht naar de bebrilde man met het hoedje wordt voortgezet, in zowel Europa, Noord Afrika en het Midden Oosten.

– NL/SME. Ook in het buitenland is een uitvaart vaker tot een feest verworden. Waar is dat feestje…, hier is dat feestje? Ook in SU wil men wel eens uitbundig, de koers naar het onbekende voor de overledenen inzetten. Een kleurrijke of extravagante uitvaart? Alles kan, mag tegenwoordig en behoort tot de aanwezige mogelijkheden. De begrafenis als statement, de crematie als evenement. Leve de rouwclown! Een 31-jarige Amerikaan, Henry Rosario Martinez, was een groot pokerliefhebber. Zijn laatste wil: ‘…na zijn dood, zittend aan een pokertafel te worden opgebaard, zodat vrienden nog één keer met hem konden kaarten…’.
Zo bont maakt men het zeker hier nog niet. Toch is ook hier de bijzondere begrafenis op…, of zo men wil…, “de creatiever crematie”.
Ook de nuchtere Nederlander verruilt inmiddels, die standaardbegrafenis…, na afloop met koffie en cake, voor een afscheid naar besloten wens. Steeds vaker is de uitvaart niet meer een ingetogen afscheid van een dierbare, maar een uitbundig feest geworden, waar het leven van een bijzonder of gelukzalig mens wordt gevierd. ‘Celebrating…, his/her life’. Bazuin en taferelen die zich in New Orleans weten te manifesteren, komt men in SU steeds vaker tegen. “…ga je mee, ga je mee…, als J… je roept…, ga je mee? Oh nee nee…!”. Gelukkig nog lang niet!

Justitia Pietas Fides MMMXXI

More
articles