Paramaribo hoogste percentage huiselijk geweld

Het gewest Paramaribo heeft bij huiselijk geweld het hoogste aantal genoteerde gevallen van alle districten in het land. In opdracht van het Bureau Gender Aangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken is er in 2015 een verslag gemaakt met statistieken over de periode van 2006-2012. Over het algemeen wordt huiselijk geweld onderverdeeld in kindermishandeling, oudermishandeling en vrouwenmishandeling.

Voor wat huiselijk geweld te Paramaribo betreft, zijn er 201 gevallen geregistreerd, dit is 52,1% van het totaal aan geweld in het vierde kwartaal van 2012. De meeste gevallen betreffen mishandeling (79) en bedreiging (54). Er zijn 11 gevallen geregistreerd van poging tot zware mishandeling.

Gelet op de 201 geregistreerde gevallen, gaat het om 62 onder de noemer van ex-vriend/vriendin, 15 gevallen van ex-partner, 13 gevallen van moeder-zoon, 27 gevallen van huidige partner en 38 gevallen onder de noemer van vriend-vriendin.

Na Paramaribo heeft het district Wanica de meeste gevallen, namelijk 105. Het betreft onder andere 49 gevallen van mishandeling, 15 van bedreiging en 10 van poging tot zelfmoord.

Waard te vermelden is dat de Dienst Criminele Informatie Verzorging (DCIV), in het verslag aangaf dat deze cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. De meeste slachtoffers willen niet dat hun zaak formeel wordt opgenomen door de politie, maar volstaan liever met een bemiddeling. Het is van belang steeds te onderkennen dat in statistieken van aangiftes bij de politie alleen die gevallen van huiselijk geweld in beeld komen waar een slachtoffer in staat en bereid is geweest om aangifte te doen.

Minister Mike Noersalim vindt het van groot belang dat het geweld tegen vrouwen en meisjes in alle lagen van de bevolking goed aangepakt wordt. “Geweld tegen vrouwen, ongelijkheid en discriminatie, hebben een negatieve invloed op de totale gemeenschap. Daarom werd er onlangs een zestien dagen durende campagne tegen gendergeweld gevoerd.” Toch is er nog veel werk aan de winkel. Het aantal geregistreerde gevallen van geweld tegen vrouwen bedroeg in 2012 namelijk 1456, in 2013 daalde het naar 1453. Deze daling noemt de bewindsman teleurstellend, hij streeft naar een grotere daling van de cijfers van geweld.

-door Ivan Summerville-

More
articles