BvL-leerkrachten tot 11 uur voor de klas

De leerkrachten aangesloten bij de Bond van Leraren (BvL), staan vanaf vrijdag 18 maart tot en met 11.00 uur voor de klas. Dat besluit is vandaag genomen tijdens een algemene leden vergadering van de bond. Volgens Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, zullen de leerkrachten strijd leveren, omdat ze de situatie waarin ze zich bevinden, al beu zijn. Gisteren vond er een bespreking plaats tussen de BvL en president Desiré Bouterse. Bij het gesprek van de vorige week gaf de president aan dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, er alles aan zou doen om een oplossing te brengen in de herwaardering van de leerkrachten. Gisteren moest de BvL aanhoren dat de minister zich in het buitenland bevindt en dat er nog niet voor een oplossingsmodel gekozen is. Dit heeft kwaad bloed bij de BvL gezet.

Volgens Valies kan men niet zo omgaan met leerkrachten, zij geven immers de juiste vorming aan de aan hun zorg toevertrouwde pupillen: “Deze behandeling verdient een leerkracht niet. We hadden echt het vertrouwen in de president, maar het blijkt nu dat de educatie niet belangrijk is.

Ik vind dat de samenleving naast de leraren moet staan om de overheid te tonen dat het zo niet verder kan, maar als de samenleving ons in de steek laat, moet men niet klagen wanneer er gedemotiveerde leerkrachten voor de klassen staan.”

Valies geeft verder aan dat een leerkracht zich honderd procent wil inzetten, maar dat het onder deze omstandigheden moeilijk voor een leerkracht is om zich optimaal in te zetten. Valies zei voorts dat ouders en leerlingen niet vreemd moeten opkijken wanneer leerkrachten zich vaak ziek melden.

Het ligt in de bedoeling dat de BvL dit actiemodel zal blijven hanteren totdat zij positief nieuws van de president of de minister van Financiën horen. De duur van dit actiemodel hangt volgens Valies helemaal af van de regering: “Hoe eerder de regering met voorstellen van een oplossingsmodel komt, hoe eerder dit actiemodel opgeschort kan worden. In elk geval beginnen we niet direct met het uiterste. We gaan onze pupillen en de ouders middels dit actiemodel op de hoogte stellen en in geval we geen goed en snel antwoord krijgen, wordt het model verscherpt.”

-door Ivan Summerville-

More
articles