Justitia Pietas Fides MMMXIV

– Verspilling. Prado 2016…? Jawel! Wanneer ze wordt gezegd, dat het verspillen van het volksvermogen niet is opgehouden, worden ze natuurlijk quasi boos en vertellen Abdoel, Sapoen of Misiekaba in ‘mek meki reacties’ maar al te graag en gauw, zonder verder enig structureel kunnen nadenken, dat een compleet herstelprogramma ‘niet nodig’ is, overwegende de bezuinigingsmaatregelen die genomen zouden zijn. Jawel…, zouden zijn genomen? Volgens een assembleelid worden allerlei ‘wis wasi’ figuren naar peperdure conferenties verstuurd, zonder dat rendementen, ‘the return of investments’ ooit mag of zal gaan blijken/dagen. ‘Wis wasi tori, so bun’. De zwaargewichten hebben altijd al het nakijken, zoals mega-uitgaven voor niets en noppes worden gedaan. Er zijn ook zat voertuigen op het ministerie van JusPol, eerder aangekocht en beschikbaar. Maar er wordt een bolide van zowat US$70.000,— voor tante D. aangeschaft. Straks is er nog veel meer parkeerplek aan te huren, aan de Josephinestraat. Heeft men wel gekeken hoeveel voertuigen ingenomen zijn bij SBB aan de Martin Luther Kingweg? Was daar echt niet iets tussen, dat op voorhand kon worden geschoven naar de politie en justitie? Neen!? Wel weer hoogpolige zetels en tapijtjes voor ‘tante D.’, bij ‘tante Leona’ besteld. ‘Un sabi un srefi…, baya’. Zonder afdoend persoonlijk te hoeven worden…, toch? Hoogpolig zitten en voetskes uit de skoenkes. Lekker…, in de bolides ook al naar de wandelmars gaan kijken. Oh ja, er wordt door assemblees’ virtuozen verteld, dat ministersreizen nog veel duurder zijn. Wat vliegen die dan nog meer boven het (over-) geclassificeerde aan “business class”, dat Bouva zichzelf brutaal aansmeedde. Hij kan dus met zijn delegatiemensen, niet meer tussen de volksdelen ‘economy’ vliegen? Bang de vele mensen te moeten zeggen: “…a no mi yere tante Elly…, na a import Gilmore du na sani…, yere tante…’. En dan die ministers die ‘geen business’, maar veel duurder vliegen…? Wat dan wel, daar hoog in de lucht? “Royal/Imperial – class of zo?”. Men moet het volgende week maar aan de MinBinza vragen, want die ging naar New York voor een VN-gathering. Wat vloog hij en wat kostte dat ding, naar Yorku? Zo gaan er steeds meer vragen worden gesteld. Heeft geen missen. Zambia US$55.000,— “plus”…, de daggelden en ambassadewagens CD-NL in te zetten binnen Holland. Personeel van consulair- en ambassadekantoor van het werk houden om ze op te vangen in de VIP-kamertjes op Schiphol…? Ach…, US$55.000,— is maar een minimale ‘skatting…’, hor. ‘Wan wiswasi skatting’. “Daar boven in de lucht, hoogpolig in de lucht…, in de vliekmachine, Afrika moeten we zie…, a pina moeten we meemaken/ervaren…’ Om dan te komen zeggen, dat het maar al te goed gaat in SU…, hor! Grappenmakers. ‘Bigi tem…’ spelen en interessant willen doen met andermans belastinggelden. Gedurfd Afrikanistische clonerieën. Niets anders, dan Obiangstyling.

– Bus. De bushouders zijn tijdelijk blijgemaakt met hun twk-betalingen. Tot de volgende slag te leveren tegen of met een verspilregering.

– Droga. Een drugsring naar Fransrijk met een Surinamer in de speerpunt, werd opgerold. De soevereiniteit van het land, weer een stukje dichterbij externe interventies gebracht.

– Baby. Een baby van misschien wel achtmaanden werd gewoon afgeleverd, bij een minderjarige jongen en nooit meer opgehaald. De ‘social media’, spatte zowat van gifpraat uiteen.

– Sroto. Legendarische bedrijven in de Horecafa-sector sluiten hun deuren. Men gaat geen koks of bedienend personeel betalen en er komen in de era van Bouterse-II, simultaan geen klanten meer aanzetten. Sroto! ‘Canada is our next goal. Neks no fout…!’.

– Douane. De tarifering bij de Douane voor de visserijsector, loopt ‘overnight’ compleet uit de klauwen. Men mag gerust een kleine opstand verwachten.

– Inderdaad. De ochtendbladen worden voor het staatshoofd ter inzage gebracht. Karikaturen geven aan, dat hij in diepe slaap is gevallen of heeft de bestuursapathie ook daar tol geëist. ‘A kondre e go na olo, ma dem sma e sribi strak’. ‘Kande Dew kan wiki numero uno, if a no lati keba…!’.
– Joran. In de verdwijningszaak werden er twee gebroeders K. uit Suriname aangehouden en ingesloten, tezamen met de hoofdverdachte Joran van der Sloot. Er blijken nieuwe ontwikkelingen te zijn. Van der Sloot zou nieuwe bekentenissen in een gevangenis van Peru hebben afgelegd over de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway. Theorie komt weer aan de oppervlakte, dat Natalee op een toilet in een horecabedrijf is overvallen en met een ‘fast boat’ naar een Columbiaans of Venezolaans bordeel werd afgevoerd. Twijfel bestaat nog steeds over begraven van een lijk of dumpen in zee. Van der Sloot kwam nog bij meer mensen uit Suriname over de vloer, op het eiland Aruba. Van der Sloot zijn intussen overleden vader, was plaatsvervangend – rechter op het eiland. Er is veel misgegaan bij het initieel justitiële onderzoek, zoals de US-zenders FOX en CNN woordelijk en gedocumenteerd wisten aan te geven.

– Toeristenkaart. De herkansing om de prijs voor een Toeristenkaart te verhogen, is bij de nieuwe introductie vooraf al toegejuicht. Ratio en volksprotest, wonnen het van de ‘wis wasi denkvermogens’.

– Tien uur. ‘Let’s go and listen’. Naar wat Wilgo Valies te vertellen heeft over de gesprekken met Bouterse gevoerd, ter zake een betere waardering van het onderwijzend personeel. Een zaakje, wat uit handen van Hooghart getrokken moest worden om enig succes te sorteren. Zo succesvol, dat de Bond van Leraren de achterban aangeeft, dat zolang er geen aanvaardbare zaken hun richting opkomen, niet langer dan tot 11.00 uur wordt gewerkt volgens aangepaste inroostering. Er wordt geen genoegen genomen met maatregelen in de belastingsfeer. Doekjes voor het bloeden, mag men überhaupt houden.

– Lula. Grappenmaker(-s)! Het voormalig staatshoofd Lula, neemt vanwege de immuniteit die hij zal verkrijgen en kortstondig van mag genieten, een baantje aan als ‘kabinetschef’ van de Braziliaanse presidente Rousseff. Zo kan Lula ‘for the time being’, gerichter strafvervolging en strafvonnis voor te bewijzen corruptie even ontlopen. Lijkt alsof hij in de leer is geweest, op de ’Hoge School voor het ontwijken van strafvervolging/–vonnis en grondwetschendingen’, te Surimaribo gevestigd. Maar er wordt evenals in Boxel ‘obstruction of justice’ geroken en dus….? ‘Een federale rechter in Brazilië wil de benoeming van oud-president Lula tot stafchef van de regering opschorten. Dat meldt persbureau Reuters. Zo wil de rechter voorkomen, dat Lula eventuele vervolging ontloopt. Lula da Silva, die president was tussen 2003 en 2010, wordt verdacht van fraude. Vervolging wordt een stuk lastiger, nu hij een hoge post in het kabinet van zijn opvolgster Rousseff bekleedt. Alleen het Hooggerechtshof kan juridische stappen ondernemen tegen leden van het kabinet. In het gerechtelijk bevel, dat in handen is van Reuters, vraagt de rechter om de benoeming van Lula terug te draaien, omdat de aanstelling het strafrechtelijk onderzoek tegen de oud-president zou bemoeilijken.

– Seksen. Ze wilden seksen zonder de prostituee te betalen. Voor ingewijden een alledaagse bezigheid. Vraag het maar aan de patronen van de ‘super bordelen’ in de Republiek Suriname. Er zijn elke dag wel klanten die de kantjes eraf willen lopen, zonder over de comptabele brug van het plezier te hoeven komen.

– Eigen leven. De aangelengde en aangegeven slapeloze nachten van 25 Februari 1980 – 2016, zijn een geheel eigen leven gaan leiden. ‘Suma e sribi, suma musu fu tan wiki…’. Wanneer het volk wordt neergezet als ‘spot popki…’, zal de rekening op goed moment worden gepresenteerd. Hopelijk zijn er dan nog eenlingen in de periferie die het vol en getuigend mogen meemaken. Valt te betwijfelen. Wie mag het kleingeld dan houden…? Juist ja!

– Waterkant. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft op de donderdag jl., een door de overheid opgericht monument onthuld, nabij de historische Stenentrap aan de Waterkant. Een stenenzuil ter nagedachtenis aan/voor alle gevallenen, gedurende het “binnenlands gewapend conflict” van 1986-1992. Dit gebeurde in tegenwoordigheid van het huidige staatshoofd, Desi Bouterse, vigerend voorzitter Henk Herrenberg van de commissie ‘Realisatie Monumenten voor gevallenen van de Binnenlandse Oorlog’ en bewindvoerder Ronni Benschop, waaronder de Defensie-organisatie nu ressorteert. Naast militairen, politieagenten en nabestaanden, waren er ook schoolkinderen aangevoerd en getuigden van deze onthulling. Volgens een excerpt uit bronbericht van: Starnieuws.com.

Justitia Pietas Fides MMMXIV

More
articles